SEKUNDA IH JE DIJELILA OD SMRTI / Incident na problematičnoj zgradi na Vrbanima nije prvi: 'Nakon potresa pao je velik broj tih ploča, urušio se strop...'

Sa zgrade na zagrebačkim Vrbanima se odlomila ploča te pala na punu terasu kafića, a žitelji naselja tvrde da to nije prvi put te da ništa nije poduzeto

21.12.2021.
22:29
VOYO logo

Sekunda je dijelila konobara i još jednog muškarca da im odlomljena ploča s nove zgrade na zagrebačkim Vrbanima ne okonča život. Naime, fasadna ploča se odlomila i pala na mjesto kojim su oni netom prije prošli. Na terasi kafića bilo je petnaestak ljudi, koji su mogli samo nijemo promatrati taj užas.

Zgrada u Kuzminečkoj ulici na lošem je glasu, jer ovo nije prvi put da se lome i padaju dijelovi. Što je još gore, u zgradi su dječji vrtić i osnovna škola. Stoga su žitelji Vrbana pokušavali postići nešto peticijama, ali dosad nisu uspjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o novijoj zgradi iz 2017. godine i u njoj je i Osnovna škola Alojzija Stepinca. Nakon posljednjeg potresa urušio se veliki broj tih ploča, a padale su i za vrijeme zagrebačkog potresa. Ali i nevezano za potrese, godinu prije urušio se i strop na samom ulazu u vrtić te se to saniralo mjesecima nakon toga. Tada se incident dogodio u večernjim satima i puka je sreća da nije bilo tragedije", rekla je za RTL majka jednog djeteta koje pohađa vrtić u zgradi.

Ne pomažu peticije, ni inicijative

Prošle su se godine roditelji udružili u inicijativu. No, ništa nije učinjeno. Čak štoviše, roditelji su dobili kaznene prijave koje je protiv njih podnio bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žitelji Vrbana tvrde da je zgrada u vlasništvu PBZ Carda, no iz tvrtke poručuju da se radi o dvije zgrade te da su oni vlasnici samo jednog dijela, iako se izvana čini kako je riječ o jednoj zgradi.

Image
TREBA LI SE DOGODITI TRAGEDIJA? /

Na zagrebačkim Vrbanima pala je ploča sa zgrade, skoro je pogodila konobara: 'Ovo nije prvi put'

Image
TREBA LI SE DOGODITI TRAGEDIJA? /

Na zagrebačkim Vrbanima pala je ploča sa zgrade, skoro je pogodila konobara: 'Ovo nije prvi put'

"Pad fasade nije se dogodio na zgradi koja je u našem vlasništvu. PBZ Card je vlasnik poslovne zgrade Kuzminečka 12-14 i zgrada ima sve potrebne dozvole predviđene zakonom, kako za zgradu u cjelini, tako i za dijelove zgrade u punoj funkciji, a u kojima djeluju ispostava Osnovne škole Alojzija Stepinca i Dječji vrtić 'Bajka'. Naglašavamo da nam je sigurnost iznimno bitna i da PBZ Card, kao savjesni vlasnik, redovito poduzima sve potrebne aktivnosti vezano za održavanja objekta u punoj funkcionalnosti. Također, zgrada ima ugovorenog upravitelja te sve eventualne poteškoće promptno rješavamo s ugovornim dobavljačima", priopćili su, ali i dodali da će iz predostrožnosti osigurati prolaze za vrtić i školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traži se provjera sigurnosti

Čini se kako su gradska tijela ovog puta brzo reagirala. Iz Ureda za obrazovanje su potvrdili da je Grad Zagreb u zakupu prostora u kojima se nalaze škola i vrtić. Zakup plaćaju tvrtci PBZ Nekretnine d.o.o.

"Gradski ured za obrazovanje zaprimio je obavijest ravnateljice Dječjeg vrtića 'Bajka' i ravnateljice OŠ Alojzija Stepinca o spomenutom događaju te od vlasnika zgrade zatražio žurno očitovanje i postupanje u smislu provjere sigurnosti spomenute zgrade i osiguravanja svih uvjeta za nesmetano i sigurno odvijanje odgojno-obrazovnog rada", poručili su iz Gradskog ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodali su da su ravnateljice vrtića i škole obavijestile vlasnika zgrade i njih o incidentu, što je, u principu, sve što mogu učiniti. "Ističemo da je u siječnju ove godine, nakon prošlogodišnjeg potresa u prosincu, vlasnik spomenute zgrade, PBZ Nekretnine d.o.o., proveo statički pregled zgrade, a isti su izvršili ovlašteni statičari. Tijekom spomenutog pregleda zaključeno da je objekt u cijelosti uporabljiv", dodali su iz Gradskog ureda.

No, tada je sa zgrade palo nekoliko ploča, a roditelji su pokrenuli peticiju. Između zgrada, u prolazu gdje se nalazi ulaz u vrtić je 2019. palo i desetak kvadrata stropa. To su samo od nekih incidenata vezanih uz zgradu u Kuzminečkoj ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo