Nikola Kajkić i Zorica Gregurić /

Priveli ih Srbi: 'Rastavili su nam auto, psovali ustašku mater i ispitivali o političarima, Brkiću...'

Nikola Kajkić i Zorica Gregurić opisali su kako je izgledalo njihovo privođenje na Bajakovu od strane srbijanskih snaga

12.11.2018.
12:31
VOYO logo

Suspendirani policijski istražitelj za ratne zločine na Ovčari i predsjednik Nacionalnog sindikata policije MUP-a Nikola Kajkić te predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zorica Gregurić na konferenciji za novinare detaljno su pojasnili što se točno dogodilo kada su zaustavljeni na graničnom prijelazu Bajakovo prošlog tjedna kada su se vraćali iz Beograda. Tom je prilikom Kajkić i uhićen, a ispitvanje je, potvrdili su oboje, bilo prilično zastrašujuće.  

"Na srpskoj granici okružila su nas četiri granična policajca, praktički su nam rastavili auto. Tražili su novac. Imala sam 400 kuna, ali to im nije bilo dovoljno. Htjela sam posegnuti za mobitelom, ali rekli su mi da to nije dopušteno. Nakon toga su Kajkića policajci odveli i nakon nekog vremena došle su dvije policajke koje su odvele i mene. Nisam znala što se događa s Kajkićem niti su nam rekli što rade", kazala je Gregurić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli su mi da sam privedena jer su me prijavili njihove kolege iz Hrvatske. Pitali su me koliko surađujem sa SOA-om i postavljali mi ozbiljna pitanja. Rekli su mi da je Kajkić uhićen i da s njim potpuno drugačije razgovaraju. To sam i sama čula jer se čula buka, prijetnja i vikanje", kazala je. 

Naglašava kako je cijeli postupak bio zastrašujuć. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispitivali nas nekoliko sati bez vode, bilo je zastrašivanja, zanimalo ih je istraživanje o ratnim zločinima na Ovčari...Postavljali pitanja i o političarima, Milijanu Brkiću...Rekli su mi da im se ne uklapam u priču", rekla je Gregurić dodavši da su ih pustili bez ikakva zapisnika.  

O svemu je, kaže, obavijestila Vladu, Sabor, Ministarstvo branitelja, a povratno se njoj javio jedino Miro Kovač, bivši ministar. 

Kajkić je o cijelom događaju već ekskluzivno progovorio za RTLkada je rekao da su ga srbijanski istražitelji skinuli do gola i maltretirali. 

"Nakon događaja sam bio potresen i samo sam htio što prije doći kući. Moja obitelj je bila zabrinuta. Sljedeći dan sam otišao u bolnicu zbog bolova te potom uputio prijavu DORH-u. U Beograd nisam išao s ciljem istraživanja. Moje istraživanje je završilo u veljači i od tada ne radim ništa po pitanju istraživanja ratnih zločina", kazao je Kajkić, inače suspendiran MUP-ov istražitelj ratnih zločina na Ovčari. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako je i dalje predsjednik policijskog sindikata te je u Beogradu puno puta bio u privatnom aranžmanu.

"Znao sam odmah da nešto nije u redu. Rekli su mi da sam ja maltretirao srpski narod u Vukovaru, spominjali su imena oosba koje sam ispitivao...Psovali su mi ustašku majku...Bili su jako dobro upućeni, zanimala ih je struktura obavještajnih službi, DORH-a u predmetu Ovčara. Tražili su i brojeve telefona, no nisam ga htio otključati. Prijetili su da će me zatvoriti sa strankom: 'Pa nek te on ubije! Ili s pederima pa nek te malo...', tako su mi govorili. Rekli su i da znaju da moja kći i žena dolaze u Srbiju i da će drugi put i njih skinuti gole i pretraživati", ispričao je Kajkić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kajkić tvrdi kako su u jednom trenu srušili na tlo, a on se potužio na maltretiranje. Kajkić tvrdi da njemu u nijednom trenutku nije rečeno da je prijava došla iz Hrvatske, ali da su mu rekli "da su ga njegovi izdali". 

"Rekli su mi: Više nisi dobrodošao ovdje, a sljedeci put nećes živ...Sumnjam da bi me ispitivali o SOA-i i hrvatskim službama da su me prijavili. Rekao mi je prijatelj s granice Bajakovo da su mu kolege rekle da su ti u civilu došli posebno s ciljem da zaustave taj i taj auto", ispričao je Kajkić. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike