Veliki 60. rođendan! / Prisjetili smo se prvih naslovnica Večernjaka: Prvi koraci na Mjesecu, pad interneta zbog Severine...

Prije točno 60 godina izašao je prvi broj najtiražnijeg hrvatskog dnevnog lista

1.7.2019.
22:50
VOYO logo

Stvarno je 1. srpnja po mnogočemu zanimljiv datum. Prije 6 godina na današnji dan je Hrvatska ušla u Europsku uniju, prije deset godina 1. srpnja je Ivo Sanader podnio ostavku, a 1. srpnja prije 60 godina je izašao prvi broj hrvatskog dnevnog lista - Večernjeg lista

I što je tada bilo na naslovnici: Smrtna kazna više se neće zamjenjivati kaznom doživotnog zatvora, nego zatvorom do 20 godina, a na pobačaj će se gledati liberalnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je to bilo u srijedu 1. srpnja 1959. godine.

Vatra u reaktoru ugašena! Umro je drug Tito. Nixon otišao!

Od ubojstva Kennedyja do oslobođenja Knina, od prvih koraka na mjesecu do pada interneta zbog Severine. Sve su to bile naslovnice Večernjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spojem večernjeg vjesnika i narodnog lista, nastao je on – danas papirnati šezdesetogodišnjak – Večernji list.

Žarko koji je kao novinar i urednik u Večernjakovoj redakciji već trideset godina pamti brojne izvanredne situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo što mi pada na pamet, blizanci, napad na tornjeva, tada se potpuno mijenja cijela situacija, mobilizira se cijela redakcija", prisjetio se urednik Žarko Ivković.

Zadimljena redakcija puna novinara

Desetljećima je zadimljena redakcija puna novinara, izbacivala milijune crno-bijelih stranica papira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je, bilo je zadimljeno, uvijek su sjećanja kada ste počinjali emotivna. Te su prostorije bile ružnije, starije, slabije održavane. To je bio intimni prostor", kazala je novinarka politike i gospodarstva, Valentina Weisner.

Nakon tisuća i tisuća objavljenih tekstova, Valentina i dalje izrezuje svaki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrijeme recesije mi je potpuno promijenilo pogled na ekonomiju. Tim se sektorom bavim cijelo vrijeme, promijenilo je način na koji sam shvatila kako su karte podijeljene", rekla je Weisner.

Promijenila se situacija za novine - Web, Facebook, Instagram

Promijenila se situacija i za novine. Web, Facebook, Instagram. Sada su sve to novi kanali preko kojih informacije stižu do čitatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, hoće li zbog kliktanja nestati crni prsti i šuškanje novina? 

"Danas veći dio dana 80 posto čitatelja dolaze preko mobitela, pitanje je hoće li konzumirati vijesti putem pametnih naočala, čipa u očima - nije bitno", kazao je urednik web izdanja, Dario Markaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitno je da se tiskarska traka za sada ne zaustavlja. Papir po papir, 365 dana u godini, bez praznika i blagdana - noću se tiska Večernji list.

Tiskarska traka tiska do tri ujutro

Novinari moraju biti gotovi sa svim tekstovima do 18 sati kako bi sve bilo spremno za tiskarsku traku koja tiska do tri ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po toj je traci prošlo i posebno jubilarno rođendansko izdanje - Marinina ideja je bila podjela na dekade.

"Mjesec dana sam tu bila noć i dan dok se sve nije posložilo kako sam zamislila", rekla je urednica rođendanskog izdanja, Marina Borovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je tako Zdenka Kovačiček pisala o natapiranim kosama, plesnjacima i Kulušiću u 60-tima. Cico Kranjčar o buntovničkim 70-tima.

"Kroz ovo smo pokušali dočarati retro izlog što se nosilo, što se slušalo, kakva je bila moda, tv prijemnici, prvi badić...", kazala je Borovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urednik Ivković neke naslovnice neće nikada zaboraviti

U 30 godina rada Žarko je većinu naslovnica zaboravio, ali neke nikad neće.

"Prije 10 godina na 1.7., bio je jedan običan i dosadan dan i onda je Sanader dao ostavku. Sjećate se toga? Kako ne, čuli smo da će se nešto dogoditi, pripremali smo se, skakali, trčali, dobili smo informaciju što će biti", prisjetio se Ivković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konstantna trka i strka traje već 60 godina, a listu je donijela 71 nagradu.

Rođendanska fešta Večernjeg lista održava se u Muzeju suvremene umjetnosti pa se tamo našla i reporterka RTL Direkta, Aida Šukurica. Ona je popričala s glavnim urednikom Večernjeg lista, Draženom Klarićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na proslavi čak i Kolinda Grabar-Kitarović

Na proslavu su došli najutjecajniji, najmoćniji i najpoznatiji Hrvati današnjice pa čak i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Ovo je jedna predivna večer kakvu Večernji list uistinu zaslužuje. U našem poslu je najvažnije uvijek da sve bude na vrijeme. Moramo biti točni, moramo imati dobru informaciju u pravo vrijeme. Meni je predivna naslovnica Hrvatski san nakon velikog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije, a večeras je s nama i izbornik Dalić koji nas je baš u ovo vrijeme učinio sretnima", istaknuo je Klarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i kako je bilo i onih malo težih, malo ozbiljnijih naslovnica.

"Ali sve je ovo život, novinari u svakom trenutku moraju biti spremni dobiti, pronaći, provjeriti informaciju i učiniti je vidljivom. Novina nikad neće nestati, kao ni novinarstva. 60 godina Večernjeg lista je dokaz da su naši čitatelji nama vjerovali i ja im se zbog toga od srca zahvaljujem", poručio je Dražen Klarić glavni urednik Večernjeg lista za RTL Direkt

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo