'Nije jednostavno kad vas se prikaže čudovištem, a nemate ni optužnicu'

Saborska zastupnica Marina Lovrić Merzel, kojoj je Sabor u petak i formalno aktivirao mandat, prisegnula je jutros u Hrvatskom saboru.

1.10.2014.
10:59
VOYO logo

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je odlučio Saboru predložiti da ukine zastupnički imunitet Marini Lovrić Merzel, kako bi se mogao nastaviti kazneni postupak u kojem je osumnjičena za višemilijunske malverzacije.

Odobrenje za nastavak kaznenog postupka od Sabora je zatražio DORH, koji Lovrić Merzel tereti za više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave, primanje mita i pranje novca. Saboru su dostavili četiri pravomoćna rješenja o provođenju istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisegnula u Saboru

Lovrić Merzel jutros je prisegnula da će dužnost zastupnice obnašati savjesno i odgovorno i da će se u svom radu držati Ustava i zakona te poštovati pravni poredak, zauzimati se za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

Čestitam, kratko je rekao predsjednik Sabora Josip Leko te objasnio da je prisega poslovnička obveza zastupnika izabranog u Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merzel, kojoj je mandat formalno aktiviran u petak, mogla bi bez njega ostati do konca tjedna. Naime, Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas odlučuje o skidanju njenog zastupničkog imuniteta, a za očekivati je da će Sabor o stavu Povjerenstva glasovati do konca tjedna.

Lovrić Merzel, koja je pet mjeseci provela u remetinačkom pritvoru zbog optužbi za milijunske malverzacije, u saborske je klupe 'ušla' nakon ostavke na mjesto sisačko-moslavačke županice. Sabor joj je u petak i formalno aktivirao mandat, s tim da tada nije dala zastupničku prisegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga protiv Lovrić Merzel otvorena je zbog sumnje da je svoju županiju oštetila za više od 10,5 milijuna kuna, a u međuvremenu je nekoliko puta proširivana. Ona odbacuje sve optužbe.

Novo okruženje

Bivša SDP-ova sisačko-moslavačka županica u saborskom je kafiću prije plenarne sjednice popila kavu sa Slavkom Linićem, bivšim SDP-ovim ministrom financija. Novinarima je najavila da će posao saborske zastupnice obnašati "onako kako se to od nje očekuje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako doživljava dolazak u Sabor.

"Ja sam jako dugo u politici, ništa mi nije novo, iako mi je okruženje novo, i u situaciji kojoj se nalazim, koje sam duboko svjesna i koja nije jednostavna. Kada vam se presudi u javnosti i kada vas se prikaže čudovištem, a da nemate niti optužnicu, a kamoli sudsku presudu, onda nikome to nije jednostavno. Ali, s obzirom na sve iskustvo do sada, ja ću sigurno ostati izuzetno čvrsta i dokazati svoju nevinost, bez obzira na kojoj razini, kojem mjestu i koliko to dugo trajalo, a posao zastupnice obnašat ću onako kako se to od mene očekuje", komentirala je Lovrić Merzel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo