PPD PRESTAJE ISPORUČIVATI PLIN PETROKEMIJI: / 1650 zaposlenika strahuje za svoja radna mjesta

Image
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

Prvo plinarsko društvo sutra će obustaviti isporuku plina kutinskoj Petrokemiji, i to kao vjerovnik prema kojemu Petrokemija ima najveći nepodmireni dug.

6.4.2017.
17:10
Nikola Ćutuk/PIXSELL
VOYO logo

U priopćenju PPD-a navodi se da su proteklih godina poduzeli velike napore kako bi se proizvodnja Petrokemije održala te su zajedno s upravama Petrokemije pokušavali pronaći kompromisna rješenja u korist Petrokemije kojima su, kažu, bitno pozitivno utjecali na financijsku situaciju te tvrtke, javlja HRT.

Obustava isporuke izazvat će blokadu Petrokemije

"Međutim, kao privatna tvrtka, zbog dugovanja Petrokemije u statusu smo njezina najvećeg vjerovnika s najvećom razinom nepodmirenoga duga i najvećom razinom rizika budućega poslovanja, što nije slučaj niti jednog od ostalih vjerovnika Petrokemije. Smatramo kako je osobito važno zadržati radna mjesta te pokrenuti tehnološki i poslovni razvoj Petrokemije. Vjerujemo kako će Vlasnici društva pronaći najbolje rješenje na dobrobit Petrokemije ali i dobavljača", stoji u priopćenju PPD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Petrokemije su potvrdili da su zaprimili dopis od PPD-a o mogućoj obustavi isporuke prirodnog plina zbog povećanja duga za isporučeni plin. Navode da to može uzrokovati blokadu društva. Inače, cijena dionica Petrokemije u zadnja tri dana pala je za više od 17 posto, a i danas oko 16 sati bila je u minusu od 3,8 posto.

Stoga u Petrokemiji kažu kako pregovaraju s dobavljačima oko rješavanja novonastale situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRŽAVNI TAJNIK ČIKOTIĆ OBJASNIO ODLUKU O CIJENI PLINA: /

'Odlukom da ne poskupi nitko neće biti ugrožen'

Image
DRŽAVNI TAJNIK ČIKOTIĆ OBJASNIO ODLUKU O CIJENI PLINA: /

'Odlukom da ne poskupi nitko neće biti ugrožen'

I Petrokemija posredno povezana s Agrokorom

Petrokemija se spominjala zadnjih dana i u vezi krize u Agrokoru, budući da su neke tvrtke iz sastava tog koncerna, poput Belja i Vupika, veliki potrošači mineralnih gnojiva koje proizvodi kutinska tvornica.

Petrokemija je prošloga mjeseca izvijestila da je zaključila nove ugovore za opskrbu prirodnim plinom u plinskoj godini 2017./2018. s Inom i Prvim plinarskim društvom, čime je osigurala dovoljne količine plina za planiranu proizvodnju tijekom te plinske godine. O zaključenju ugovora s Petrokemijom izvijestila je i Ina, koja je navela kako je potpisan Ugovor o opskrbi prirodnim plinom za isporuku 317 milijuna prostornih metara u plinskoj godini 2017./2018., odnosno od 1. listopada 2017. do 1. listopada 2018. godine, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Kutine poziva Vladu da iznađe rješenje

Obustava isporuke plina Petrokemiji jak je udarac za Kutinu, tvrdi tamošnji gradonačelnik Andrija Rudić dodajući kako Kutinčani sada žive u neizvijesnoti.

"Ne želimo razmišljati o prestanku proizvodnje koja je strateška proizvodnja važna za regiju i državu i treba učiniti sve da se zaštiti Petrokemija. Pitao sam Vladu tri pitanja. Prvo, kako namjerava zaštiti Petrokemiju nakon lex Agrokora vezano za uvoz gnojiva i nametanje stranih interesa, zatim kako će zaštiti male proizvođače, koji neće moći kupovati gnojivo i to će biti dodatni udarac na likvidnost tvrtke te kako će spasiti 1650 radnih mjesta aktivnih u Petrokemiji", rekao je za N1 Rudić koji se nada da će Vlada iznaći rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedino mogu ponoviti da je nedonošenje izvršnih odluka svih Vlada u nazad 15 godina dovelo do ove situacije. Mi tražimo da se ona riješi u korist Petrokemije i Grada Kutine", dodao je.

Jedan od najvećih potrošača prirodnog plina

Prirodni plin ključna je sirovina za kutinsku Petrokemiju čija je godišnja potrošnja oko 620 milijuna prostornih metara i jedan je od najvećih domaćih potrošača tog energenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nerevidiranim rezultatima poslovanja u 2016. godini, Petrokemija je ostvarila ukupne prihode od 1,93 milijarde kuna, a rashode od 2,02 milijarde pa je gubitak bio 5,6 posto manji nego godinu ranije.

Image
SKANDAL U PETROKEMIJI /

Rekordni gubici, ali i rekordna plaća

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo