ŠMRC, ŠMRC /

Prijeti nestašica proizvoda bez kojeg brojni Hrvati ne mogu zamisliti život: 'Najvjerojatnije će se to dogoditi. Jest ćemo ga jednom tjedno'

Na godinu se u Hrvatskoj proizvede maksimalno 1 300 000 svinja, od kojih 200 000 tisuća ide u izvoz

19.4.2023.
21:01
VOYO logo

U posljednjih godinu dana u Europi je proizvodnja svinjetine manja 6 posto, u Hrvatskoj dva do tri posto.

"Problem je stočna hrana, visoka cijena, a drugo, bila je otkupna cijena i odojaka i svinja niska i ljudi su jednostavno odustali, nije im se isplatilo hraniti", objasnio je Slobodan Čanaki, vlasnik OPG-a za Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na godinu se u Hrvatskoj proizvede maksimalno 1 300 000 svinja, od kojih 200 000 tisuća ide u izvoz. Domaće potrebe su gotovo dvostruko veće od cijele godišnje proizvodnje.

Uništio se stočni fond

Na pitanje, znači li to da će se meso jesti rjeđe, a na stolu naći možda jednom tjedno, proizvođači kažu, najvjerojatnije će se to dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo svoju proizvodnju sveli na 50 posto samodostatnosti i ovisimo naravno o uvoznoj svinjetini koje vani nema i poskupljuje. Drastično poskupljuje. Uništio se taj stočni fond, a sve počinje od krmače. Europa je u zadnje dvije godine maknula milijun krmača iz proizvodnje", rekao je Damir Jagić, predsjednik svinjogojaca Varaždinske županije.

Odojak danas ima rekordnu cijenu, 5 eura po kilogramu. Potražnja je velika, a broj proizvođača sve manji.

"Jedanput kad štale ili koce, kak se veli po domaći isprazniš, više ih nikad nećeš napuniti. To nije pilić da ga staviš unutra i eto za tri mjeseca ga budemo klali. Do krmače ti treba godinu dana kak i do krave, treba 3 godine ko se hoće baviti s tim", kaže Slobodan Čanaki.

Image
KAKO ŽIVIMO?! /

Zaprepastit ćete se kad vidite koliko je sve poskupjelo, a skok cijene jednog proizvoda će vas posebno šokirati

Image
KAKO ŽIVIMO?! /

Zaprepastit ćete se kad vidite koliko je sve poskupjelo, a skok cijene jednog proizvoda će vas posebno šokirati

Sve manje govedine

Govedina je u jednako lošoj situaciji. Iz godine u godinu, po 10.000 krava, bikova i junadi manje. Lani se proizvelo 160 000 goveda, među kojima je bilo 114 000 junadi za tov. No, ni toga mesa baš i nema u Hrvatskoj jer polovina, 80 000 ide u izvoz. Ne ide ni onima koji tove, ni onima koji se bave mlijekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U proizvodnji mlijeka, trendovi baš nisu pozitivni, međutim, očekujemo da se to ove godine stabilizira. Proizvodnja junadi je isto u problemu jer cijena stočne hrane koju smo mi stavljali na lagere je bila znatno, znatno veća nego je sada, a evo svjedoci smo sada da cijena žitarica na svjetskim tržištima pada", rekao je Igor Rešetar, predsjednika Odbora za mljekarstvo HPK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo