Počeo lovostaj / Prijeti nestašica oslića i škampi: mjesec dana lovostaja na bijelu ribu

Dalmaciji prijeti nestašica bijele ribe. Od 15. rujna do 15. listopada na snazi je lovostaj za koćarice na srednjem i južnom Jadranu. Ovakva zabrana uvedena je prvi put za bijelu ribu prije svega zbog zaštite oslića i škampa

15.9.2015.
19:22
VOYO logo

Dok se može bira se, ali već sutra izbor na splitskoj peškariji bit će manji. Od ponoći za područje srednjeg i južnog Jadrana počinje lovostaj na bijelu ribu.

Zabranom ribarenja žele se zaštiti koćarske lovine najviše oslića, trlje i škampa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su prisiljeni vezati brodove na mjesec dana, ribari pozdravljaju lovostaj.

"Nadam se da će se u tom vremenu ne u velikim količinama, ali dosta obnoviti taj riblji fond. To se radi isključivo radi zaštite škampa i oslića koji je u zadnje 2 godine toliko u padu", priznao je Antonio Šunjić, predsjednik Ceha ribara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prvi lovostaj na bijelu ribu, pa su vlasnici koća danas upoznati s detaljima kako će im troškovi biti plaćeni iz EU fondova.  

"Brodovi će biti subvencionirani što nam je drago, a da ne govorim o našim ribarima koji moraju biti plaćeni. Da li platili mi ili EU netko ih mora platiti", tvrdi Romeo Mikičić, predsjednik Koordinacije koćara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tim brodovima koji imaju uvjete, njih je 70 i nešto bit će omogućeno kada budu vezani. Bit će plaćeni sukladno izračunu", naglasio je Ante Mišura, pomoćnik ministra za ribarstvo.

Računica za građane - idućih mjesec dana u ponudi će uglavnom biti plava riba a ona je ipak jeftinija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo