ISTRAŽUJEMO / Prijeti li HDZ-u raskol nakon smjene Kovača i Stiera? U toj stranci još uvijek mjere tko je dobio jači pljesak

Vrh stranke čak je i mjerio jesu li prilikom govora na nedavnom saboru HDZ-a smijenjeni dobili veći pljesak od šefa Andreja Plenkovića

5.6.2018.
18:52
VOYO logo

Dan nakon smjena u HDZ-u, u stranci i Vladi uglavnom brane poteze svog šefa Andreja Plenkovića, koji je umjesto Davora Ive Stiera za političkog tajnika postavio Lovru Kuščevića, a na mjesto međunarodnog tajnika Mire Kovača - Davora Božinovića. 

No doznalo se da su toj odluci prethodili burni trenuci - vrh stranke čak je i mjerio jesu li prilikom govora na nedavnom saboru HDZ-a smijenjeni dobili veći pljesak od šefa Andreja Plenkovića. Neki od suzdržanih na glasanju Predsjedništva poručuju da su za zajedništvo, ali ne i jednoumlje. Damira Gregoret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi politički tajnik HDZ-a otkriva da se i o tome raspravljalo uoči odluke o smjeni Stiera i Kovača:

"Jučer smo imali analizu svih govora, svih aplauza, svih negodovanja. Pljesak je najduže trajao, naravno, predsjedniku stranke", izjavio je novi politički tajnik Lovro Kuščević (HDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prvi dan nove funkcije packa glavnog tajnika:

"Radite sad predstavu od nečega čega nije bilo, možda je netko pojedinačno radio analize, ali da bi se Predsjedništvo time bavilo to bi zaista bilo apsurdno", komentirao je glavni tajnik HDZ-a, Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte da zgazim političkog tajnika, to mi nije u interesu, moram biti dobar s njim", rekao je Plenković. 

Ali ne i s dosadašnjim političkim i međunarodnim tajnikom HDZ-a koje je Plenković smijenio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U politici je jedno načelo najvažnije, a to je povjerenje", kazao je premijer Andrej Plenković.

"Završila je jedna faza, započinje sada jedna nova faza gdje ću ja još snažnije raditi. Meni je drago da vidim da u HDZ-u ima snage za to, ali bit će sigurno i prepreka, ali vjerujte mi da ćemo to ostvariti", kazao je Davor Ivo Stier (HDZ), bivši politički tajnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon Hrvatske dolazi HDZ, a nakon HDZ-a dolazi Miro Kovač. Ja ću se tako ponašati, boriti se za Hrvatsku, boriti se za HDZ i naravno uklopiti se u cijelu tu priču. Moja savjest je čista", rekao je jučer Miro Kovač, bivši međunarodni tajnik.

Dok je Kuščević zamijenio Stiera, Davor Božinović naslijedio je Kovača. Za te odluke Plenković je dobio potporu gotovo svih članova Predsjedištva. Ivana Maletić, Ivica Kostović i Milošević bili su suzdržani:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto? Jesmo, zato što, i to sam rekao i sinoć na današnji dan između ponora i Hrvatske države stoji samo HDZ. Snaga HDZ-a jest u zajedništvu, ali vjerujem da u 20. stoljeću to zajedništvo nije jednoumlje", komentirao je Domagoj Ivan Milošević (HDZ), član Predsjedništva HDZ-a.

I dok svi ostali danas pokušavaju spustiti loptu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je život, to je tako. U politici nekad postoje i trenuci kada moramo shvatiti da nismo zauvijek na pozicijama na kojima smo izabrani", rekao je Oleg Butković, potpredsjednik HDZ-a.

Baš kao i sinoć:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema tu ništa osobno" i "Nemojte svesti ovo na neke osobne razine".

Pitanje je je li ovim potezima oporba unutar stranke samo nakratko primirena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo