PROBLEMI STALNO NIČU, ALI... / Premijeru, imamo prijedlog: Jednim potezom riješit ćete problem korupcije, a Vlada će uvijek dobivati čistu peticu u anketama

Image
Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Ako Plenković uskoro zamijeni još dvojicu ministara, statistika i logika stvari neumoljivo govore da će već za nekoliko mjeseci neki drugi ministri biti za otpis. I što ćemo tada?

26.5.2022.
6:55
Emica Elvedji / PIXSELL
VOYO logo

Tek što je obavio još jednu u nizu rekonstrukcija Vlade, premijer Andrej Plenković već može krenuti u novu. Problemi stalno niču. Zapravo, odavno su iznikli, samo su preživjeli zadnju sječu. USKOK provjerava kaznenu prijavu protiv ministra obrane Marija Banožića za pogodovanje u poslovima s državnim nekretninama još iz vremena dok je bio ministar državne imovine. I ministar zdravstva Vili Beroš koji je ''prošao'' na prethodnom tehničkom pregledu Vlade, suočen je s gomilom sumnjivih brljotina u svome vječito problematičnom resoru.

Ako Plenković uskoro zamijeni i njih dvojicu, statistika i logika stvari vezanih uz Vladu neumoljivo govore da će već za nekoliko mjeseci neki drugi ministri biti za otpis zbog korupcije, kriminala, nerada ili nemara. I što ćemo tad?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjećate li se Digitalnog Andrije?

Suosjećajući s premijerom koji nikako da posloži pravi tim koji bi neokrnjen dogurao barem do druge polovice mandata, nudimo jedan dobrohotan, nadamo se i konstruktivan prijedlog. No, vratimo se najprije malo unatrag.

Sjećate li se Digitalnog Andrije, prvog digitalnog asistenta u borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj? On je, kako piše na službenim stranicama Vlade za borbu protiv koronavirusa, digitalni osobni asistent namijenjen svakom hrvatskom građaninu s kojim možete komunicirati putem WhatsAppa. Štoviše, za Digitalnog Andriju, koji odgovara na sva pitanja i nedoumice oko covida, tvrtka Infobip dobila je prestižne međunarodne nagrade, a taj su mobilni chatbot u svoje zdravstvene sustave implementirali Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Indija, Nigerija te ispostava Svjetske zdravstvene organizacije u jugoistočnoj Aziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, i? – pitate se. Kakve to veze ima s rekonstrukcijom Vlade?

Napokon! Digitalizacija!!!

Pa Digitalni Andrija, taj naočiti, uvijek nasmijani i pouzdani momak idealan je kandidat za ministra u hrvatskoj Vladi. Ne pije, ne puši, ne troši, nije interesno vezan sumnjivim stranim kapitalom ni povezan s raznoraznim lobijima. Radi od 0 do 24, sedam dana u tjednu, sve dane u mjesecu, čak i kada veljača ima 29 dana. Ne možeš mu ništa iščačkati ni iz imovinske kartice jer nema ni kuća ni stanova ni kredita ni dionica. Samo količinu memorije koju zauzima na mobilnom uređaju. Za Vladu u kojoj je prometno k'o u hodniku ordinacije obiteljskog liječnika u sezoni gripe, Digitalni Andrija – naravno poboljšan i nadograđen – najbolji je izbor za novog ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da su sada Plenkovićevi problemi Banožić i Beroš, a sutra već netko treći, četvrti – eto prijedloga premijeru: neka ih razriješi i umjesto njih imenuje prve virtualne ministre na svijetu. Štoviše, neka razriješi sve ministre i na njihova mjesta postavi avatare Digitalnog Andrije. Ne moraju čak biti identični, mogu se kreirati posve unikatni digitalni ministri koji bi u čast posljednje analogne hrvatske vlade nosili imena njenih članova: Digitalni Vili, Digitalni Mario, Digitalni Tomo, Digitalni Oleg, Digitalna Nina, Digitalni Davor… Ček, dvojica su Davora pa nek' onaj mlađi ipak bude Damir.

Čvrk po ekranu i eto ministra…

Ako digitalni ministri nešto i zabrljaju ne bi se morao zvati ni USKOK ni policija, nego dobar programer. Ne treba im ni plaća ni državni stan ni službeni automobil… Ukratko: troškovi minimalni, korist maksimalna. Bez afera i medijskih gnjavaža. Pa da vidiš, miki, kako se glatko rješava potencijalna korupcija u najvišim slojevima vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo, primjerice, treba otići Petrinju i najaviti početak obnove nakon potresa. Nema problema. Tamošnja gradonačelnica samo pokrene aplikaciju na mobilnom telefonu i aktivira Digitalnog Tomu. Eno, prosvjetari prijete štrajkom, hoće opet veće koeficijente. Nema problema. Glavni sindikalni pregovarač samo čvrkne po mobitelu i eto Digitalnog Radovana: "Recite, gospodo, kako vam mogu pomoći?" U bolnici nekoj frka, treba obaviti prekid trudnoće, a svi ginekolozi u prizivu savjesti. Ravnatelj aktivira Digitalnog Vilija i ovima gura mobitel pod nos: "Evo, recite sad njemu to što meni govorite...".

'e-Stonijo, vidiš li ovo !?!?!?'

Cijeli roj muha bio bi ubijen jednim udarcem: nema korupcije, nema opstrukcije, nema troškova ni političkih šokova. U anketama popularnih televizija voditelji pomalo zatečeno objavljuju rezultat redovnog mjesečnog istraživanja u kojemu Vlada po prvi puta u povijesti telefonskog anketiranja dobiva od građana čistu peticu za svoj rad. A nakon analognog premijera na prvom, svi ministri dijele drugo mjesto na skali popularnosti. Provladini mediji u osvrtima ushićeno kliču: ''e-Stonijo, vidiš li ovo!?!?!?'' sugerirajući kako je mala baltička država možda bila pionir digitalizacije javne uprave, ali je Hrvatska maturant… ma što maturant – doktorand digitalizacije, jer je sastavila prvu virtualnu vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu, ne bi preostalo išta drugo nego da i sam analogni premijer zasluženo predahne na nekoj manje stresnoj funkciji, a da ga zamijeni njegov pouzdani avatar - Digitalni Andrej, prvi virtualni predsjednik vlade  u svijetu. Pa nek' njega Milanović zove ''plamenim jazavcem'' i ''udbašenkom''. Može mu sve te uvrede nabiti u - korisnički pretinac.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo