U ISTOM TERMINU: / Predsjednica Milanovića i Karamarka pozvala na Pantovčak

Image
Foto: Pixsell, Goran Stanzl

Treći krug konzultacija predsjednice Republike s parlamentarnim strankama i zastupnicima izabranima u Hrvatski sabor počet će u ponedjeljak.

8.12.2015.
14:57
Pixsell, Goran Stanzl
VOYO logo

Zoran Milanović i Tomislav Karamarko pozvani su zajedno sa ostalim čelnicima svojih koalicija na konzultacije o mandataru Vlade u ponedjeljak u 14 sati, a profesori ustavnoga prava u 11 sati. Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je profesora Branka Smerdela sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Sanju Barić iz Rijeke, Arsena Bačića iz Splita te Zvonimira Lauca i Matu Palića iz Osijeka.

Prema Ustavu, predsjednica Republike dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. U javnosti su se do sada pojavile različita tumačenja što bi Grabar-Kitarović trebala napraviti, s obzirom da je nakon dva kruga konzultacija očito kako nitko nema potporu potrebnih 76 izabranih saborskih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DODATNE KONZULTACIJE: /

Petrov se odvojeno sastaje s desnom i lijevom koalicijom

Image
DODATNE KONZULTACIJE: /

Petrov se odvojeno sastaje s desnom i lijevom koalicijom

Predsjednica odbacila sve kalkulacije

Neki tumače da bi predsjednica mandatara trebala odrediti bez obzira na nedostatnu potporu, ima i onih koji ustrajavaju da je mandat trebala povjeriti relativnom pobjedniku parlamentarnih izbora, a treći tumače da treba raspisati nove izbore i imenovati nestranačku vladu bez da imenuje mandatara.

Grabar-Kitarović u obraćanju nakon drugog kruga konzultacija u ponedjeljak je poručila svim političkim akterima da će do kraja procesa "ustrajati na potpunoj primjeni ustavne odredbe koja za dodjelu statusa mandatara uvjetuje potporu većine svih zastupnika u Hrvatskom saboru", i pritom odlučno odbacila "bilo kakvu vrstu pritiska".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani ovlastili su me da u njihovo ime štitim Ustav, demokratske vrijednosti i stabilnost ustavnopravnog poretka i državnih institucija. Na tome ću ustrajati i nikome neće dopustiti da iz bilo kojeg partikularnog interesa ugrozi stabilnost države i demokratski poredak", poručila je predsjednica.

Do jučer su nas pritiskali, a danas im više nije panika i ima se vremena

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo