prije točno godinu dana / Smrt dječaka iz Metkovića potresla je Hrvatsku: 'Nepravda učinjena Gabrijelu još nije ispravljena'

Image
Foto: Ivo Cagalj/Pixsell/umrli.com/RTL

Maleni Gabrijel Bebić umro je zbog propusta liječnika

11.12.2019.
11:30
Ivo Cagalj/Pixsell/umrli.com/RTL
VOYO logo

Na današnji dan prije točno godinu dana od posljedica sepse u KBC-u Split preminuo je 10-godišnji Gabrijel Bebić iz Metkovića, koji je bolovao od upale pluća. Godinu dana kasnije može se reći da su utvrđeni brojni propusti u njegovom liječenju, ali da zbog njegove smrti još nitko nije odgovarao. 

Dječak je prvi put došao u Dom zdravlja Metković 1. prosinca 2019. i tad je imao problema s kašljem. Dva dana prije smrti, dva puta su ga s Hitne u Metkoviću poslali kući, a u splitsku bolnicu dovezen je helikopterom u teškom stanju sepse i zatajenja organa. Liječnici u Splitu su naveli kako je bila riječ o vrlo opasnoj kombinaciji virusa gripe i bakterije te da bi bilo tko tko bi se tako razbolio mogao umrijeti. Međutim, pitanje je bi li tako bilo da je Gabrijel pomoć dobio na vrijeme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovi roditelji, ali i veliki dio javnosti smatraju da Gabrijel nije trebao umrijeti i da je sustav zakazao.

Jer njegovi očajni roditelji zadnjih 20 sati u Metkoviću vodili su ga kod četiri liječnika, dva puta na Hitnu pomoć, pa kod pedijatra pa opet na Hitnu. Pukom slučajnošću je Gabrijel završio kod pedijatrice koja je zaposlena u Domu zdravlja Metković, dr. Ksenije Kaleb koja je jedina uočila ozbiljnost njegova zdravstvenog stanja i posumnjala na sepsu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dijete je bilo ataktično, jedva je disao, teturao je, nije mogao održavati ravnotežu. Od sepse je bio u hipotenziji, ruke i nokti su mu poplavili. Disanje na desnim plućnim krilom nije se uopće čulo. Nije mogao govoriti.  Imao je gripu koja obara leukocite i onda imao nesreću da je dobio gnojni streptokok koji je nesmetano napravio velike probleme na svim organima. Ni jednom mu nisu rađeni laboratorijski nalazi. To je prestrašno," kazala je Kaleb koja je odmah preporučila ocu da dijete prebace na Hitnu kako bi se dječak što prije prevezao u Split. 

Nalaz vještačenja - četiri odgovorne osobe 

Zato je bilo krajnje apsurdno da je prema inspekcijskom nalazu Hrvatske liječničke komore (HLK) dr. Kaleb napravila 'stručni propust', točnije nakon postavljanja dijagnoze sepse nije 'započela provođenje postupka liječenja akutnoga hipoksičnog zatajenja disanja i krvožilnog urušaja'. Prevedeno, zaključili su da dr. Kaleb nije uključila infuziju u svojoj ordinaciji i nije Gabrijelu dala masku s kisikom. No, za Gabrijelove roditelje dr. Kaleb jedina je postupila ispravno i ne smtraju da je išta krivo napravila. S tim se slažu i stanovnici Metkovića koji su prosvjedovali u znak podrške doktorici Kaleb. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ispred Doma zdravlja u Metkoviću održan je skup podrške za doktoricu Kseniju Kaleb

Image

Ispred Doma zdravlja u Metkoviću održan je skup podrške za doktoricu Kseniju Kaleb

Ministarstvo zdravsta poslalo je inspekciju u Dom zdravlja u Metkoviću. Iz Hitne u Metkoviću branili su se da u nedjelju nisu radili pretrage na djetetu jer "jer u Metkoviću ne postoji laboratorij i rtg koji radi nedjeljom" te su tvrdili da su napravili sve što mogu napraviti nedjeljom. 

Stručno povjerenstvo koje je imenovalo Ministarstvo zdravstva utvrdilo je, međutim, brojne propuste u medicinskom zbrinjavanju Gabrijela Bebića kod kojeg, kako su naveli, nije na vrijeme prepoznata bolest kao niti težina njezine kliničke slike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Povjerenstvo također zaključuje da su 10.12.2018. godine nakon prepoznavanja kliničkog sindroma i životne ugroženosti bolesnika učinjeni propusti tijekom inicijalnog zbrinjavanja, volumske resuscitacije, primjene oksigenoterapije kao i pripreme bolesnika za transport i provođenja istog u Klinički bolnički centar Split“, navedno je u zaključku povjerenstva Ministarstva zdravstva.

Medicinski fakultet u Zagrebu dovršio je vještačenje o okolnostima Gabrijelove smrti, a kako je prije tjedan dana objavio Index, prema rezultatima vještačenja, propusti četiriju osoba doveli su do smrti dječaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nalazu vještačenja, propuste su napravili Gabrijelova pedijatrica iz Doma zdravlja Metković, medicinska sestra u istom Domu zdravlja te dvije liječnice s Hitne u Metkoviću - šefica Hitne i još jedna doktorica.

"U hladnom je grobu zbog ljudske traljavosti"

Istovremeno, vještačenje je pokazalo da je postupak pedijatrice dr. Ksenije Kaleb, koja je dječaka hitno uputila u bolnicu u Split, ocijenjen kao potpuno ispravan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gabrijelovi roditelji samo traže pravdu iako znaju da njihovo dijete nitko nemože vratiti. 

„Kad se čovjek suoči s gubitkom djeteta, tek tada shvati što je bol. Gabrijel je u hladnom grobu zbog ljudske traljavosti. Drugo ništa nije važno. Eto, prođe i godina dana, a nepravda učinjena Gabrijelu još nije ispravljena. Ljudi koji su skrivili njegovu smrt rade na istom mjestu, a nisu tamo gdje bi trebali biti jer su svojom traljavošću uništili jedan dječji život,“ rekla je Gabrijelova majka Ivana za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njegove smrti, puno se toga pokrenulo - nabavljeni su CRP analizatori za Dom zdravlja Metković zbog čijeg nedostatka dječaku nije bila dijagnosticirana sepsa, inkubator za rodilište, krenula su dežurstva vikendom, potpisan je ugovor za dnevnu bolnicu…

No, sve to njegovim roditeljima nije nikakva utjeha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zar je morao umrijeti pa da liječnici počnu raditi svoj posao, da se nabave CRP analizatori i da zdravstveni sustav profunkcionira? Hvala malom anđelu što je podnio takav teret i bol da drugoj djeci omogući bolji život“, rekla je majka 9-godišnjeg dječaka čija je smrt prije godinu potresla Hrvatsku.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo