POVIJESNO IZDANJE / Prije čepova u stražnjici i brnjica postojala je fantastična glazba

Image

Ovog tjedna na policama CD-shopova pojavilo se izdanje kojem, bez imalo pretjerivanja, možemo pripisati povijesni značaj i vrijednost. „Punjeta“ Leta 2 nije samo vremeplov u jedno davno, u političkom i kulturološkom smislu bitno drugačije doba, već i dokument nastanka zasigurno najluđeg hrvatskog benda.

7.9.2013.
13:24
VOYO logo

Već godinama imam dojam da je Mrletu, Prlji i ostatku njihovog Leta 3 glazba postala tek mali, nerijetko prilično nevažan dio medijskih provokacija koje su uključivale ispaljivanje čepova iz stražnjica, stavljanje brnjica na „najvažnije mjesto“ ili ritualna samoubojstva na glavnom zagrebačkom trgu. Za razliku od svega navedenog, pjesme nastale u istom razdoblju, osim par časnih iznimaka poput genijalne Dijete u vremenu, ostale su u sjećanju tek najvjernijim fanovima, zbog čega je postalo sve izglednije da od Leta 3 više nikad nećemo dobiti nove Izgubljene, Kontinentio ili Pokvarenu ženu.

Trideset godina ranije, negdje tamo 1984., spomenuti je dvojac okupio Let 2, svojevrsnu supergrupu riječke rock scene sastavljenu od članova kultnih i nikad sasvim potvrđenih Termita, Parafa i Umjetnika ulice. Iako su paralelno egzistirali i kao dio neobičnog multimedijalnog projekta Strukturne ptice, Zoran Prodanović i Damir Martinović u to se vrijeme nisu zamarali smišljanjem kulturnih diverzija i suludih scenskih kostima, već se u cijelosti posvetili stvaranju jedne od najzanimljivijih pjesmarica svoga vremena. Savršeno usklađen s tadašnjim zbivanjima u Americi i Britaniji, Let 2 je izvodio mračan, na trenutke i tjeskoban post-punk koji kvalitetom nimalo nije zaostajao za onim koji im je nešto kasnije konačno osigurao odavno zaslužene pozicije na regionalnoj rock sceni. Dio ovih pjesama (Sam u vodi, Ne trebam te) naslijedio je Let 3, neke su (Gomile, Let) ugledale svjetlo dana s 30-ak godina zakašnjenja, a čak i one, iz današnje perspektive prilično konfuzne eksperimente (Nepovjerenje, Moram li) možemo im oprostiti zbog jednostavne činjenice da su tada ipak još bili klinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima koji smatraju da je Let 3 danas samo gomila medijskih provokatora koji, maskiranjem u bivšu premijerku ili svećenike, prikrivaju nedostatak skladateljskog talenta, Punjeta će jasno pokazati da su i prije svega toga bili fantastičan bend. Dapače, slušajući neke od ovih stvari, stvarno poželite da jednom zauvijek zaborave na zafrkanciju i ponovno krenu svirati rock'n'roll!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike