Preko ljeta dođu na ljetovanje s obiteljima u Kožino kraj Zadra, a na jesen se na odmor vrati samo muško društvo prijatelja iz Slovačke.
Za taj odmor ne plaćaju smještaj, nego ga odrade u masliniku i još, kažu u šali, zarade jer su 'plaćeni' vrhunskim uljem i vinom. S domaćinom, koji je smislio dobar poljoprivredno-turistički koncept, odu i na ribe.
Miloš Hvist iz Slovačke je u Kožino s obitelji došao ljetovati prije 13 godina i isto toliko jeseni se vraća u berbu.
"Nije ovo težak posao, a ovdje se družim s prijateljima koje možda ne sretnem i cijelu godinu u Slovačkoj. Malo pričamo, malo feštamo, malo beremo masline i to je ta tradicija koja nas spaja da svaku godinu dolazimo", kazao je za RTL Danas.
Sedmorica prijatelja, uglavnom inženjeri i poduzetnici, u masline su se kažu došli odmoriti
"Znam je i težih poslova od ovoga. Ali dobro je. Dobri prijatelji, dobar duh, more, voda, Jadran", dodaje Hvistov prijatelj, Jaroslav Rehtorik.
Njihov domaćin Edi Tokić, ljeti im iznajmljuje apartmane, a na jesen ih prijateljski ugosti kao pomagače.
"U početku je bilo malo problema jer oni nisu imali taj 'mot' kako gaziti. Tako da prvih godina bi malo samljeli ispod masline, a malo u mlinu, ali sad su već naučili. Sada nema problema. Ne zgazi se niti jedna. Pravi su fetivi, dobit će i domovnicu još malo", šali se Tokić.
Savladali su sve maslinarske tradicije, pa i onu da je najslađe jesti u masliniku.
"Naši hrvatski prijatelji su nas naučili da riba mora tri puta plivati. Prvi put u moru, drugi put u ulju i treći put u crnom vinu. Tada je najljepše", zadovoljan je Slovak, Jozef Lauček.
S obzirom da vole jednaku hranu kao i domaćini, Edi će im kao plaću za pomoć i trud spremiti da ponesu ulja, vina, suhih smokava i drugih dalmatinskih delicija.