Borba za goste: Prokazuju 'lažnjake' na Facebooku

Na Facebooku se nedavno pojavila grupa u kojoj su osvanule fotografije nekih građana koji, kako tvrde u Udruzi turističkih vodiča Sv. Mihovil, vode turiste po gradu premda za to nisu kvalificirani.

20.6.2012.
7:27
VOYO logo

Licencirani turistički vodiči iz Šibenika krenuli su u žestoki obračun s nelojalnim konkurentima koji im radom na crno oduzimaju posao te ih prijavljuju inspekciji, ali i fotografiraju i javno prokazuju na 'zidu srama' na svojoj Facebook stranici.

Akciju je pokrenula Udruga turističkih vodiča Sv. Mihovil, koja broji 55 članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo podnijeti da svatko radi razgled grada i da se govore gluposti. Za biti vodič treba se obrazovati, treba znati sve o gradu. Sami smo svjedočili nazovi vodičima koji su na autobusnom kolodvoru pitali prolaznike kuda se ide do katedrale sv. Jakova. Jednu djevojku sam čula kako na engleskom jeziku grupi pokazuje zvonik na crkvi sv. Barbare i uvjerava ih da je to zvonik katedrale sv. Jakova, a čuli smo i da je katedrala na popisu UNESCO-a samo zbog glava na njoj. Ljudi ih plaćaju, a oni gostima u Šibeniku ne pokažu ništa osim katedrale i k tome daju krive informacije. Zato smo odlučili da ih fotografiramo i javno objavimo", objasnila je za Novi listIrena Kuač, tajnica Udruge.

Dodala je da ima primjera da lažni vodiči sami na kolodvoru dočekuju i zaskaču goste koji doputuju u Šibenik, dok neke turističke agencije umjesto licenciranih vodiča angažiraju studente kako bi uštedjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U šibenskoj udruzi kažu da imaju odličnu suradnju s inspekcijskim službama, prijavljuju im vodiče koji rade na crno i kažnjava ih se, ali, naglasila je Kuač, "obim posla je ogroman, a inspektori ne mogu cijeli dan samo sjediti ispred katedrale".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo