Prijave zbog spomenika teroristima u Preševu

Spomenik podignut bez dozvole nadležne institucije

27.11.2012.
15:10
VOYO logo

Protiv odgovornih za postavljanje spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu podnete su krivične i prekršajne prijave, izjavio je Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

On je dodao da je spomenik pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca postavljen bez dozvole Zavoda za zaštutu spomenika kulture iz Niša, nadležnog za izgradnju na tom trgu, i da ta institucija o tome nije bila ni obaveštena. Napomenuo je da od toga zavoda nije zatražena saglasnost ni za podizanje spomenika srpskim policajcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan da li su mogući nemiri ako spomenik u Preševu bude srušen, Stanković je odgovorio da mora da se sprovede sve što državni organi odluče i da se zna kako se postupa sa onima koji ne poštuju zakon.

U osvrtu na izjave albanskog i kosovskog premijera Saljija Beriše i Hašima Tačija u Skoplju koji su govorili o nacionalnom ujedinjenju Albanaca, Stanković je ponovio stav da je jug Srbije neodvojivi deo Srbije. To su, podsetio je, rekli i najviši američki zvaničnici kao što je američka državna sekretarka Hilari Klinton, a takav stav preneli su mu i ambasadori SAD i Britanije Majkl Kirbi i Majkl Devenport, kao i predstavnici EU i OEBS-a Vensan Dežer i Pola Tide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Mi smo tokom razgovora sa ambasadorima nedvosmisleno dobili uveravanje da jug Srbije pripada Srbiji i da nema nikakvog odvajanja tog dela od Srbije - rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, i pored toga, "javi se neko ko kaže da treba doći do razmene teritorija" ili priča o nekim drugim tendencijama. Ipak, dodao je, ne očekuju se nemiri povodom proslave 100 godina albanske državnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ne očekujemo ekscese i sukobe. Informacije koje imama govore da će sve da prođe u najboljem redu - rekao je Stanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo