ZLOGLASNO SKLONIŠTE / Prijatelji životinja prijavili sklonište u Belom Manastiru: 'Čopor pasa napao je kujicu, jeli su je mrtvu'

Image
Foto: Screenshot Facebook Prijatelji životinja

Zabrinjavajuće je, kažu, što unatoč brojnim prijavama, dosadašnje mjere koje je propisivala veterinarska inspekcija nisu osigurale sigurnost i adekvatnu brigu za pse u skloništu te smatraju nužnim da se svaki mjesec provodi nadzor skloništa i prati njihov rad, no to nije slučaj

11.7.2023.
13:48
Screenshot Facebook Prijatelji životinja
VOYO logo

Udruga Prijatelji životinja priopćila je u utorak da je podnijela detaljnu prijavu protiv belomanastirskog skloništa za životinje, nakon incidenta kada je prošloga mjeseca čopor pasa napao kujicu, a što je tek, kako tvrde, dio incidenata u tom zloglasnom skloništu od 2011. do danas.

"Građani su zgroženi što su u skloništu psi bili ostavljeni u čoporu, bez nadzora, a za kujicu koju su drugi psi rastrgali i koja je vjerojatno podlegla ozljedama ne bi se niti znalo da svjedok nije sve snimio i odmah pozvao nadležne službe", kažu Prijatelji životinja. Tvrde i kako inspekciju ne brine duga povijest tog "prljavog skloništa i bolesnih i nekastriranih pasa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinatorica projekata u udruzi Snježana Klopotan Kačavenda ističe da su u novoj prijavi podsjetili veterinarsku inspekciju na brojne nepravilnosti i narušavanja zdravlja i života pasa u tom skloništu tijekom proteklih desetak godina.

Image
GROZAN SLUČAJ /

U vrelom automobilu ostavili životinje. Rotvajler i jedna mačka uginuli, spašavali ih prolaznici

Image
GROZAN SLUČAJ /

U vrelom automobilu ostavili životinje. Rotvajler i jedna mačka uginuli, spašavali ih prolaznici

Kaže i kako je veterinarska inspekcija objavila da je prošloga mjeseca obavila očevid u skloništu „na okolnosti pojave uznemirujućeg snimka na društvenim mrežama” i da će se slijedom utvrđenoga pokrenuti kazneni postupak protiv odgovornih osoba u skloništu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sustavnim pregledom učestalosti protuzakonita djelovanja i ugrožavanja napuštenih životinja koje su im povjerene na zbrinjavanje, a za što jedinice lokalne samouprave izdvajaju značajna financijska sredstva, Prijatelji životinja kažu kako se uočava vremenski kontinuitet lošeg rada tog skloništa te traže i da veterinarska inspekcija iz Zagreba obavi detaljan inspekcijski nadzor.

Napominju i da su još 2020. zatražili od veterinarske inspekcije reviziju rada svih skloništa u Hrvatskoj, ali se to nažalost nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju da su od 2011. u tadašnjem šinteraju u okviru Veterinarske stanice Beli Manastir otkriveni "užasni, neprimjereni i nehigijenski uvjeti držanja pasa", sljedećih godina nizale su se prijave i svjedočenja volontera, a 2018. je "javnost užasnula jeziva snimka psa kako jede mrtvoga psa u skloništu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od mjesno nadležne veterinarske inspekcije, koja je godinama ignorirala evidentno kršenje dobrobiti životinja, veterinarska inspekcija iz Zagreba zabranila je daljnji prihvat pasa, naredila udomljavanje pasa "u što kraćem roku" i podnijela optužni prijedlog protiv Veterinarske stanice Beli Manastir i odgovorne osobe.

Sklonište je bilo privremeno zatvoreno, a stanari okolnih zgrada peticijama su tražili da se preseli zbog nedostatka zvučne i vizualne izolacije, ali bez rezultata. Prijatelji životinja prijavili su Sklonište opet 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinjavajuće je, kažu, što unatoč brojnim prijavama, dosadašnje mjere koje je propisivala veterinarska inspekcija nisu osigurale sigurnost i adekvatnu brigu za pse u skloništu te smatraju nužnim da veterinarska inspekcija svaki mjesec provodi detaljan nadzor skloništa i kontinuirano prati radi li sukladno zakonskim odredbama, a što nije slučaj.

POGLEDAJTE VIDEO: U zoološkom u Južnoj Koreji rođene prve pande blizanke: 'Ovo je sjajna prilika da se pozove na njihovu bolju zaštitu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo