'Nema sumnje da to nije njegova volja' / Prihvaćen zahtjev Banožićeve odvjetnice: Aktivirat će mu se saborski mandat; 'Ovo smo odlučili u dobroj volji'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Što se tiče Zakona u kojem piše da zastupnik može samo jednom zamrznuti saborski mandat, Jankovics tvrdi kako se to odnosi na osobne razloge

20.11.2023.
12:43
Hrvoje Jelavic / Pixsell
VOYO logo

"Proučili smo svu potrebnu dokumentaciju sa saborskim službama te sam odlučio prvo, u dobroj volji, Mandatno-imunitetnom povjerenstvu predložiti da prihvati zahtjev odvjetnice Marija Banožića da mu se aktivira saborski mandat te isti stavi na mirovanje", rekao je predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics za 24sata.

"Sagledavali smo sve činjenice te smo čekali nekoliko dana da vidimo hoće li se netko iz obitelji javiti u vezi s tim. Kako se nitko nije javio, nemamo sumnji da to nije volja gospodina Banožića. Nakon što prođe na povjerenstvu, zahtjev šaljemo u Sabor", dodao je Jankovics.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik može jednom zamrznuti mandat

Što se tiče Zakona u kojem piše da zastupnik može samo jednom zamrznuti saborski mandat, Jankovics tvrdi kako se to odnosi na osobne razloge.

"Saborski zastupnik ima pravo jednom zamrznuti mandat ako se radi o osobnim razlozima, a ako je riječ zbog nespojivih dužnosti, onda se taj članak na to ne odnosi", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnica bivšeg ministra obrane Marija Banožića, Ksenija Vržina, podnijela je u četvrtak zahtjev za aktivacijom i mirovanjem njegova saborskog mandata, o čemu je ekskluzivno govorila za RTL, te korištenje opcije 6+6, koja Banožiću omogućava da koristi šest plaća i 50 posto plaće drugih šest mjeseci.

Predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Robert Jankovics potvrdio je da je Povjerenstvo u petak ujutro zaprimilo zahtjev za aktivacijom zastupničkog mandata Marija Banožića i njegovo mirovanje iz osobnih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NE VRAĆA SE U SABOR' /

Banožićeva odvjetnica otkrila: 'U lošem je stanju, nepokretan, nije pri punoj svijesti... Aktivirat će povlasticu 6+6'

Image
'NE VRAĆA SE U SABOR' /

Banožićeva odvjetnica otkrila: 'U lošem je stanju, nepokretan, nije pri punoj svijesti... Aktivirat će povlasticu 6+6'

Prvi takav slučaj u povijeti modernog Sabora

"Punomoć, po kojoj je zahtjev za aktivacijom zastupničkog mandata Marija Banožića podnijela odvjetnica bivšeg ministra, nije ovjerio javni bilježnik. Ovo je presedan, nikada u povijesti modernog Sabora nije bilo da zastupnik nije osobno potpisao zahtjev, nego putem punomoći koja nije ovjerena kod javnog bilježnika. To je punomoć koju je, kako vidim, Banožić dao odvjetnici, to je presedan, malo smo iznenađeni time", rekao je predsjednik MIP-a.

Objasnio je kako Zakon o obveznim odnosima predviđa davanje punomoći te naglasio da u 32 godine modernog Sabora nije bilo ničeg sličnog slučaju bivšeg ministra obrane koji je razriješen u subotu, nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula, a on teško ozlijeđen te se i dalje liječi u KBC-u Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i kako je zahtjev za aktivacijom Banožićeva mandata i njegovo mirovanje iz osobnih razloga, podnijet pravovremeno, unutar roka od osam dana, ali da treba vidjeti je li on utemeljen. Kako je za 24sata rekao Jankovics, sad su utvrdili da je utemeljen.

Banožića je premijer Andrej Plenković smijenio s mjesta ministra nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo otac dvoje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: 'Nadam se da će Banožić biti nevin i oslobođen. On je potpuno potkapacitiran, nikad nije smio postati ministar'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo