PRIČA OKO SIRIJCA I NESTALE DJEVOJČICE POSTAJE SVE ČUDNIJA: / Krajem kolovoza Sirijac je evidentiran, ali ne i djevojčica

Image
Foto: Twitter

Ekipa Potrage rekonstruirala je slučaj nestanka sirijske djevojčice Allse

26.9.2018.
22:58
Twitter
VOYO logo

Slučaj Sirijca koji je u Hrvatskoj izgubio petogodišnju kćer Allsu nedavno je zainteresirao javnost, toliko da su se oko njezina nestanka na društvenim mrežam posvađali čak i Zoran Šprajc i Maja Sever. Zbog toga je ekipa RTL-ove emisije "Potraga" pokušala rekonstruirati cijeli događaj, izvještavaju Vijesti.hr.

Image
MAJA SEVER I ŠPRAJC ZARATILI NA TWITTERU: /

'Neki iz kućnog naslonjača zaključuju da policija uvijek nešto mulja, tuče i krade'

Image
MAJA SEVER I ŠPRAJC ZARATILI NA TWITTERU: /

'Neki iz kućnog naslonjača zaključuju da policija uvijek nešto mulja, tuče i krade'

43-godišnji otac petogodišnje Allse tvrdio je da je s peteročlanom iračkom obitelji 11. rujna ilegalno ušao u Hrvatsku te da ga je nakon dva dana u trenutku kada je otišao u prodavaonicu kupiti hranu uhitila hrvatska policija koja mu nije povjerovala da ima kćer u Hrvatskoj. Pri tome policija mu je navodno razbila mobitel te nakon pritvora 13. rujna vratila ga u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirijac je nakon toga na twitteru poslao očajni apel u kojem moli za pomoć u pronalasku njegove kćeri, objavivši slike i GPS koordinate gdje je navodno zadnji put vidio Allsu. Međutim, policija je tada sve opovrgla, izjavivši da nisu utvrdili istinitost navoda.

Sirijca nitko nije vidio na lokaciji s GPS koordinata

Ekipa Potrage u ponedjeljak ujutro uputila se na teren, prema objavljenim GPS koordinatama koje su vodile na područje Plitvica. Prvo su došli u selo Smoljanac, gdje su se među tamošnjim mještanima raspitali o Sirijcu. Oni su potvrdili da ga nisu vidjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom su prateći GPS koordinate otišli do Selišta Drežničkog gdje se nalazi ograđini autokamp Korana. U sam autokamp nisu uspjeli ući, pa tako nisu ni mogli provjeriti u dućanu autokampa jesu li vidjeli Sirijca.

“Granična policija BiH ne raspolaže traženim podacima", bio je jedini odgovor granične policije BiH na pitanja ekipe Potrage, a MUP Unsko-sanskog kantona izjavio je kako je Sirijac u petak nestanak prijavio policijskoj stanici Velika Kladuša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Policijski službenici policijske stanice Velika Kladuša MUP USK-a, o događaju su obavijestili Službu za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti i Graničnu policiju BiH. Od strane Sektora kriminalističke policije MUP USK-a, upućen je dopis Ministarstvu sigurnosti, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH i NCB Interpol, kako bi sa navodima prijave upoznali IP Zagreb kao i sve članice Interpola”, rekla je ekipi Potrage glasnogovornica MUP-a Snežana Galić.

Sirijska djevojčica evidentirana u evidenciji nestalih osoba

Još uvijek nije poznato gdje se nalazi djevojčica. Policija je obišla za nestanak relevantne lokacije na ličko-senjskom i karlovačkom području. Davor Božinović je izjavio da je policija provjerila sve informacije i provela istraživanje na osnovi kooridinata, međutim da nšta od toga što se pojavilo u javnosti nije potvrđeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak sirijska djevojčica je na kraju evidentirana u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba. Navodno je nosila šarenu jaknu, plave traperice i tenisice. Sirijac je sinoć došao u zagrebačko prihvatilište Porin.

Je li policija prakticirala brutalnost prema migrantima?

Ekipa Potrage postavila je nekoliko pitanja vezanih za policiju i migrante, budući da su policijska priopćenja jednostrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavno pitanje bilo bi je li policija na granicama prema migrantima "prakticirala brutalnost"? Jer, navodno, volonteri iz Velike Kladuše, kao i same izbjeglice, potvrdile su slučajeve policijske brutalnosti i nasilja prema ženama i djeci, što je policija opovrgla.

“Ovo nije kao zatvor, ovo jest zatvor. Policija je svugdje, 24 sata, a mi smo zaključani. Nalazimo se u dvije, ne, tri sobe, svaka je zaključana. Ne možemo se viđati osim za ručkom i večerom”, ispričala je za RTL 3. travnja 2018. Madine Hosseini, sestra šestogodišnja Afganistanke Madine koja je poginula u naletu vlaka na granici Srbije i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada nema nikakvih novih informacija vezano za smrt Madine. Volonter udruge "Are You Syrious" nepravomoćno je osuđen za pomoganje ilegalnog prelaska granice, a njezinoj obitelji odbijen je azil u Hrvatskoj.

Krajem kolovoza je zajedno s jednom grupom iskazao namjeru za podnošenjem zahtjeva za azil, ali Allsa nije bila u toj grupi

Ekipa Potrage dobila je informaciju od Služba za poslove sa strancima BIH da je otac nestale Sirijke registriran krajem kolovoza kada je želio podnijeti zahtjev za azil, no male Allse tada nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otac djeteta W.G., zajedno sa jos 19 lica, dana 30.8.2018. u TC Istočno Sarajevo iskazao je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil. U navedenoj grupi nije bilo dijete ženskog spola. Ne isključujemo mogućnost da je dijete registrirano pod drugim imenom, sa drugom grupom migranata", tvrde iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Sirijac je i dalje u teškom psihičkom stanju, a djevojčice nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo