PRIČA OBITELJI HERMAN / Ustaše su im uzele sve, a komunisti i Hrvatska 'zaboravili' vratiti: 'Punih 40 godina mi se borimo za ono što je naša imovina'

Image
Foto: Profimedia/Screenshot N1

Dom njezine obitelji na Slavujevcu padom ustaškog režima predan je partizanskom generalu

29.1.2023.
16:41
Profimedia/Screenshot N1
VOYO logo

Gospođa Ivanka Herman (81) iz Zagreba desetljećima vodi bitku za obiteljsku imovinu koju su njezinoj obitelji prvo oduzele ustaše da bi je potom dijelom nacionalizirale komunističke vlasti. Njenu baku Malvinu ustaše su izbacile iz vile u centru Zagreba i oduzele joj dom na adresi Slavujevac 5.

Image
NEVIĐENA PLJAČKA USTAŠKE VLASTI /

Bolna tema iz Drugog svjetskog rata i dalje nije zatvorena: 'Pravda u potpunosti nikada neće biti zadovoljena'

Image
NEVIĐENA PLJAČKA USTAŠKE VLASTI /

Bolna tema iz Drugog svjetskog rata i dalje nije zatvorena: 'Pravda u potpunosti nikada neće biti zadovoljena'

“O tome se nije puno govorilo u obitelji, nije se smjelo… Ja znam samo da je prabaka umrla, a baka se ubila nakon što su je izbacili iz kuće. Tijekom rata su dolazili i tražili gdje je židovsko dijete, a ja sam spavala u ormaru. To je priča koju su meni pričali”, ispričala je Ivanka Herman za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dom njezine obitelji na Slavujevcu padom ustaškog režima predan je jednom partizanskom generalu na korištenje, a potom je razdijeljen stanarima sa stanarskim pravom.

“Ne da mi nije vraćeno, nego moj je otac ’30. i neke digao garažu kad je dobio auto i ja sam nakon 30 godina uspjela dobiti ključeve te garaže. A stan? To ne. Kad je umro jedan od ljudi koji su tamo imali stanarska prava, ja sam tražila od države da dobijem stanarsko pravo jer živio je pola u državnom, a pola u mom vlasništvu. Tada sam dobila odgovor da podstanari koji su kod njega živjeli imaju veća prava na to nego ja, koja sam vlasnica”, priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnica četvrtine vile na Tuškancu

Ni s dolaskom hrvatske države stvar nije riješena. Gospođa Herman vlasnica je četvrtine vile na Tuškancu ali ne zna se koji joj dio te kuće pripada jer kad su vilu obitelji Herman pretvorili u stanove.

“Ja sam vlasnik koji ne može unutra i nemam naknadu, odnosno imam neku malu od jednog stanara koja iznosi onoliko koliko danas košta jedna turska kava”, objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kada su otvoreni arhivi u Ministarstvu kulture izašli su na vidjelo podaci i o umjetninama Malvine Herman. Udovica Herman u svibnju ’41. dobila je potvrdu od ustaških vlasti da je 73 umjetnine, među kojima su djela Vlahe Bukovca, Emanuela Vidovića, Vladimira Becića, Bele Čikoš-Sesije, Crnčića, Ivekovića, Vanke, Filakovca – donirala za osječki muzej. Istog dana izbačena je iz svog doma.

Ne zna ništa o zbirci

“O toj zbirci ja ne znam ništa, sjećam se da se u obitelji samo spominjalo da je baka to poklonila da se formira… kako se ono kaže, nedostaje mi riječi, ta zbirka”, kazala je i odgovorila na pitanje namjerava li se interesirati i za tu imovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Recite mi kako i na koji način, ja o tome ne znam ništa”, kazala je, a njezina obitelj već polako odustaje od svega.

“Ne vidim osnova, na osnovu čega bi tražila dalje kada desetljećima ne mogu dobiti dvije sobe i kuhinju u onome što je moje vlasništvo”, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Punih 40 godina mi se borimo za ono što je naša imovina. Ako bi sad pokrenuli i to novo pitanje oduzetih umjetnina, i ako bi to trajalo sljedećih 40-50 godina… ne vidim koristi od toga”, dodao Ivankin sin Ivan.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo