VJENČANJA I OBIČAJI / Priča o skrivenim Romima i njihovim tajnama

Image
Foto: RTL

Finalna epizoda prve sezone dokumentarne serije 'U dobru, zlu i kiču' otkriva kako je rasizam prema Romima itekako prisutan. No Romi uzvraćaju na sebi svojstven način. Gledajte posljednju epizodu prve sezone popularne dokumentarne serije 'U dobru, zlu i kiču' u petak od 21 sat na RTL Televiziji!.

2.5.2013.
14:59
RTL
VOYO logo

Unatoč tome što su Romi izopćeni od ostatka svijeta, Romska zajednica nikako ne dozvoljava da im netko slomi duh. Budući da se na svakom koraku suočava s predrasudama, nomadska zajednica često ne vjeruje autsajderima, zatvorena je i skriva svoje tajne, osobito kada je riječ o vjenčanjima.

To najbolje zna dizajnerica i krojačica Thelma Madine, koja je jako dobro upoznata s nomadskim i romskim običajima i stavovima te je vrlo cijenjena u njihovom svijetu. Zbog nomadske svadbe u ovoj epizodi Thelma se čak zaputila u sjevernu Irsku gdje će se susresti s najtajnovitijim Romima, a za to postoji i razlog.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Naime, kako bi izbjegle diskriminaciju, Romkinje skrivaju svoje planove za vjenčanje. Sedamnaestogodišnja mladenka iz sjeverne Irske je sa 14 godina napustila školu, a sa 15 se zaručila. S obzirom da su joj restorani i hoteli već nekoliko puta otkazali zabavu kad su saznali kako se radi o nomadima, Priscilla je tajnovitija i nepovjerljivija od ostalih Roma.

 Diskriminacija nije ništa novo za nomadsku zajednicu, oni godinama trpe zbog stereotipa. Billy Welch je starješina i njegova obitelj generacijama živi u istom kraju, no za neke od mještana oni tamo ne pripadaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Romi vole biti neupadljivi, jedanput na godinu Billy organizira romsko okupljanje na kojem se Romi ne moraju skrivati. To je okupljanje nomada znano kao sajam konja u Appelbyju. No tamo ih očekuju nevolje.

RTL Televizija u petak od 21:00 sat donosi posljednju epizodu prve sezone svjetski popularne dokumentarne serije 'U dobru, zlu i kiču'. Gledatelji se u finalnoj epizodu mogu upoznati sa sveprisutnim rasizmom i diskriminacijom među Romima i nomadima.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo