PRIČA O HRVATSKOJ KUNI / Zbog nje su se lomila koplja, Tuđman je imao velikih problema, a stručnjak je sada otkrio kakva sudbina čeka vaše milijarde

RTL donosi priču o povijesti kune

1.1.2023.
14:46
VOYO logo

S prvim danom nove godine hrvatska se oprašta s kunom. Lijepa Naša ulazi u Eurozonu i nova valuta postaje euro. A sada se opraštamo se od dijela povijesti kroz koju nas vodi RTL- ova Petra Mlačić.

Image
NIKAD NE ZNAŠ... /

Stručnjaci savjetuju da ne mijenjajte sve kune: Evo koje će kovanice kuna i lipa nakon eura puno vrijediti

Image
NIKAD NE ZNAŠ... /

Stručnjaci savjetuju da ne mijenjajte sve kune: Evo koje će kovanice kuna i lipa nakon eura puno vrijediti

"Ovo je prva kuna! Doduše, tada je još bila samo novčić s likom kune pronađen nedaleko od Zagreba, u Loboru", započinje prilog na RTL Danasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno protivnika

"Kuninim krznom plaćao se danak u 11 stoljeću na prostorima koje su naselili Slaveni. Stotinama godina kasnije kovanica od 5 kuna pojavljuje se u ustaškom pokretu. Upravo zbog NDH bilo je puno glasnih protivnika odluke bivšeg predsjednika Franje Tuđmana prije nego li je Sabor kunu konačno izglasao.... Naslovi svih novina 31.5. 1994. govorili su samo o jednom - hrvatskoj kuni u hrvatskom džepu. A u novinama kao i danas - gužve pred bankama, a prve kune simbolično u rukama predsjednika. On je kupio bombonijeru, knjigu i platio kavu", podsjeća nas novinarka i nastavlja.

Prije kune službena je valuta RH bila kruna, a plaćalo se privremenim novcem. Ni tada natječaji nisu bili najtransparentniji pa je za kovanice proveden dok još nitko nije znao da se neće zvati krune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će biti s njima?

A osim kovanice od 5 kuna koja je drugačija, ostale su sve još uvijek iste.

HNB ih sada mora uništiti, ostavit će tek po vrećicu svake za muzej. U ovom trenutku je u opticaju 1 milijarda i 100 milijuna komada kovanica kune koje očekuju da će građani vratiti. To je otprilike tona koliko i 124 zagrebačka tramvaja na hrpi. Isto tako, u novčanicima i na računima stoji oko 320 milijuna komada novčanica kune, uz one iz strateške i logističke pričuve broj se penje na 500 milijuna komada. Kad bi ih posložili jednu na drugu formirale bi stup od 50 kilometara koji bi bio visok kao šest Mont Everesta zajedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovanice će na prodaju kao sekundarna sirovina, a od izgaranja uništenih novčanica neke zemlje stvaraju tekući plin odnosno toplinu, neke ih koriste u javnim građevinskim radovima za ceste, mostove, tunele..

Priča se da su novčanice kune kvalitetnije od eura, a i sami smo testirali prije nešto više od godine dana novčanice u laboratoriju i ispalo je da se manje bakterija zadržava na kunama nego na eurima. Doduše, to je i dalje više nego što ih ima - zahodska školjka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo