PRIČA NIKE KOJA JE OSTALA BEZ SVEGA: / Stan prodan za 250.000 kn, a ona banci mora vratiti 1,4 mil. kn

Image
Foto: HRT

Sve je više građana srednjih godina iz nekadašnjeg srednjeg sloja koji sve brže propadaju i sve češće pripadaju deložiranom hrvatskom prosjeku.

15.8.2015.
9:00
HRT
VOYO logo

Jedna iz te statistike je i Nika Mendek. Stan u Zaprešiću njezine obitelji prodan je, kako tvrdi banka, na drugoj javnoj dražbi.

"Stan je prodan na neviđeno, ispod kupoprodajne cijene, to se obično radi na drugoj dražbi, za 250 tisuća kuna. Nas još terete za 1,4 milijuna kuna. I nije nam umanjeno to što je za 250 tisuća kuna prodan satn", kaže Nika u razgovoru za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je obitelji Mendek bila prva i jedina nekretnina. Dopis za iseljenje im je brzo stigao, a Nike je odmah uložila žalbu.

Propali zbog kredita u švicarcima

U tešku i naizgled bezizlaznu situaciju dovele su ih rate u švicarskim francima - dug je sada viši za iznos koji su otprilike dosada uplatili banci. No, uz financijski pritisak na koji nije mogla reagirati, agoniji je pomogao i ostanak bez posla - i nje i supruga, kojem se još pogoršalo i zdravstveno stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"2009. sam ostala bez posla, Nažalost, i to ne svojim krivicom, već krivicom poslodavca", kaže ističući da je tvtka sad u stečaju. Vode se dva radna spora - dobila je četiri otkaza - dva su na sudu riješena u njenu korist, a vode se procesi za još dva otkaza.

"Kako to pravosuđe sporo funkcionira kod nas, tražila sam stečaj, i sad je firma u stečaju", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslodavac joj duguje 500.000 kuna

Prema izračunu stečajnog upravitelja, poslodavac je Niki dužan 500 tisuća kuna. Banka je o svemu obaviještena no nije htjela izići ususret. Nike danas u četrdesetoj godini opet pomažu roditelji. Protiv nepravde bivšeg poslodavca i banke sama se brani i bori na sudovima.

"Dvije stvari mi u tom pravosuđu smetaju. U mom slučaju dogovanje poslodavca, odnosno da se dopušta da poslodavci rade ovo što rade. Godinama on može, ne samo prema meni, gomilati dugovanje. U ovom trenutku duguje 20-ak milijuna kuna", kaže nesretna žena ističući da je otkrila da je njen poslodavac puno toga i lažirao. Otkrila je da joj je za doprinose za zdravstveno i mirovinsko uplaćivao po svega nekoliko lipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke sve brzo riješe

"Smeta me što u takvim situacijama pravosuđe apsolutno ne funkcionira, s druge stranke, banke su 'savršene' u svojoj brzini u vezi deložacija i svega toga.To funkcionira kao po špagici", kaže Nika koja čeka deložaciju.

Ova hrabra žena poručuje da neće odustati u pravnoj bici za stan i novac koji joj duguje bivši poslodavac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas.hr/HRT

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo