PRIČA KOJA JE DIRNULA HRVATSKU: / "Mama nije bila vesela ni jednom otkako tate nema"

Image
Foto: Screanshoot/Danas.hr

"Nije vesela niti jedanput nije bila u zadnje vrijeme otkako tate nema, malo se nasmije, ali teško.

4.12.2015.
12:19
Screanshoot/Danas.hr
VOYO logo

Maja Štefečić (28) je samohrana majka. S 4000 kuna socijalne pomoći i dječijeg doplatka podiže petero djece. Težak je to posao, no mama Maja za strah ne pita. Nije mu se pokorila ni kada joj je lani u studenom samo 200 metara od kuće na cesti u automobili poginuo suprug Nebojša, vraćajući se iz trgovine.

"Čuli smo da je udarac bio jak. Kad smo dotrčali, dosta je auta već stajalo. Probali smo ga vaditi, zvati ga... Ali od njega ništa nije bilo. Budili smo ga... Ali nije se odazivao. Bio je nagnut kao da spava i nije reagirao", ispričala je Maja koja sada sama svakodnevno bije bitke u trošnoj kući, bez struje grijanja i s nizom drugih problema. Problemu sa strujom doskočila tako da je struju "uzela" od susjeda preko produžnog kabla, a uštedjela je i kako bi kupila polovnu kadu da se, kako kaže, 12-godišnji sin može sam oprati jer se sad već stidi. Rješenje za toalet još nema, pa koriste onaj poljski. Djeca su, veli, vrlo skromna pa će u sadašnje vrijeme blagdana razumijeti ako ih Sveti Nikola ili Djed Mraz zaobiđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je jako"

"Kad nam uzima slatkiše, uzima nam jednako. Ako nema ni za jednog, nema ni za drugog. Teško je i mami i nama, ali je mami najteže. Mama sve mora sama raditi, a mi joj nekad nećemo pomoći, nekad joj pomognemo tu i tamo i ona neće da mi baš radimo", priča 12-godišnji Luka, koji ima još deset godina starog brata Nevena, 8-godišnju sestru Mirnu, sedmogodišnjeg Jasmina i sestricu Antoniu. Maja kaže da su za rad još mali, a i svim silama se trudi da imaju bolje djetinjstvo nego što ga je ona imala. Maja je završila samo četiri razreda osnovne škole i danas joj je žao što nije, primjerice trgovkinja ili frizerka. No, iako je za nju, veli kasno, za djecu nije.

"Pomognem im koliko znam jer slabo se u ove predmete razumijem kad sam samo četiri razreda išla. Prvi razred, drugi znam nešto riješiti njima dosta, ali ovima starijima teško. Ne znam neke zadatke riješiti", priznaje Maja koja se bori s brdom drugih problema. Djeca shvaćaju da je mami teško, piše Dnevnik.hr. Kažu kako je ponekad vide kako plače, ali ne znaju zašto. "Nije vesela niti jedanput nije bila u zadnje vrijeme otkako tate nema, malo se nasmije, ali teško. Teško je jako", kaže 12-godišnji Luka dok Neven razumije da je mama tužna i zbog neimaštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BRAVO, BRAVO, BRAVO! /

Đaci se odrekli užine kako bi kolegi kupili cipele

Image
BRAVO, BRAVO, BRAVO! /

Đaci se odrekli užine kako bi kolegi kupili cipele

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike