PREŽIVLJAVAJU RADOM NA CRNO: / 'Radimo sve, nema radnog vremena, plaća je mala, ne ide nam staž ali nemamo izbora'

Image

Na raznim internet portalima pojavljuju se oglasi nezaposlenih koji traže posao - bilo kakav. Važno je samo da je posao i da se plaća.

1.2.2017.
22:32
VOYO logo

Ljudi koji su bez posla tako su prisiljeni raditi u sivoj ekonomiji, a najviše je takvih u graditeljstvu, ugostiteljstvu i turizmu.

Jedna djevojka koja radi kao dadilja ispričala je svoju priču. Po struci je ekonomistica, jedna od brojnih bez ijednog dana radnog staža. Prijave na natječaje nisu urodile plodom. Ona stanuje s roditeljima koji su već u mirovini. Kako bi doprinijela budžetu, čuva djecu po kućama. Taj je posao, kaže, vrlo stresan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREPORUKE ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE: /

Evo tko će najlakše, a tko najteže naći posao u zemlji s 236.000 nezaposlenih

Image
PREPORUKE ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE: /

Evo tko će najlakše, a tko najteže naći posao u zemlji s 236.000 nezaposlenih

'Odgajam im djecu, radim sve, a dobijem samo 1500 kuna'

'Angažiraju te da im doslovce odgajaš djecu, brišeš i guzu i suze, da ih zabavljaš i podučavaš, a za jednu smjenu dobiješ tek 1500 kuna. Djecu obožavam, pa zapravo uživam u njihovu čuvanju, ali novci su stvarno nikakvi. Zato paralelno pišem biografije poznatih isto na crno, plaćaju mi 20 kuna za tisuću znakova, a najbolje bih znala zaraditi kada sam slagala božićne ukrase za gradove za koje bih znala zaraditi i do 4 tisuće kuna mjesečno', ispričala je ova Splićanka za Slobodnu Dalmaciju.

Image

Takvi poslovi i dalje joj ne donose radni staž, zdravstveno osiguranje ili bilo kakva radnička prava, ali izbora nema, a radnici su nezaštićeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema radnog vremena, plaća je mala, a ne ide ni staž'

A.P. je nezaposlena zdravstvena djelatnica koja već godinama krpa kraj s krajem njegujući starije i nemoćne. Radnog vremena nema pa tako često radi i vikendima i blagdanima. Taj posao voli pa joj nije ni težak, ali zarada nije velika, a ne ide joj ni staž. Vani bi za isti posao zaradilapuno više, čak i tisuću eura mjesečno, ali zbog obitelji ipak ostaje u Hrvatskoj.

Kada je dobio otkaz, H.J. je odmah počeo oglašavati svoje vještine kućnog majstora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Rješavam sve po kući šta treba od struje, vode, stolarije do bravarije. Elektroničar sam po struci, ali isto, ako nešto ne znam popraviti, pošteno to kažem ljudima i ne naplatim dolazak. Posla ima i previše jer se drugim meštrima ne da dolazit za popravak neke sitnice koja se cijeni 150 kuna. Ja nemam izbora jer moram nešto privređivat zbog obitelji, ali svjestan sam pitanja staža i mirovine, pa ću uskoro morati ozbiljnije organizirati posao', ispričao je H.J. i dodao da bi sve moglo rezultirati i otvaranjem vlastitog obrta ili firme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo