JELENA VELJAČA / 'Prezirem pokušaj Kolinde Grabar-Kitarović da se umili žrtvama za koje nije bila tu kad su je trebale'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Kako se to bivša predsjednica misli boriti za prava žena i djece nejasno je mnogima, a među njima je i Jelena Veljača

9.1.2020.
13:20
RTL / PIXSELL
VOYO logo

"Vidim se kako se bavim zaštitom slabijih, promicanjem zaštite od nasilja nad ženama i djecom, ali i zaštitom životinja", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović o planovima nakon završetka predsjedničkog mandata.

U prvom razgovoru nakon izbornog poraza Grabar-Kitarović otkrila je planove o svojoj budućnosti za  24sata. Iako nije željela govoriti o nastavku političke karijere, potvrdila je najavu iz noći izbornog poraza da ostaje u Hrvatskoj i najavila da će njezino polje interesa biti zaštita slabijih, žena i djece te životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Mnogima su se odmah podigle obrve na te riječi imajući na umu što (ni)je po tom pitanju činila tijekom mandata na Pantovčaku, a među njima je i Jelena Veljača, jedna od pokretačica inicijative #SpasiMe, koja se bavi borbom protiv nasilja nad ženama.

''Ne znam kako se to bivša predsjednica RH misli boriti za prava žena i djece? Kao predsjednica nikad nije podržala Istanbulsku konvenciju, pretpostavljam radi paničnog straha od gubitka glasača ekstremne desnice. Kad smo je molile da endorsa feminizam i da se izjasni kao feministica, odbila je. Kad smo je molile da svojim pojavljivanjem (ničim drugim!) podrži skupljanje novca za fond #spasime (hitna pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja i zlostavljanja u obitelji, iz fonda je do sada pomoć tražilo 25 ljudi od kojih je jedna djevojčica žrtva pedofilije, a pomažemo i djevojčici koja je žrtva višestrukog silovanja) nije se pojavila. (Molile smo samo podizanje slušalice na telefonu u trajanju od 15 minuta - toliko naime traje slot na humanitarnom telefonu)'', podsjetila je Veljača u objavi na Facebooku.

Image

Poznati se okupili na humanitarnoj večeri za fond #SPASIME: Severina stigla sa suprugom

Image

Poznati se okupili na humanitarnoj večeri za fond #SPASIME: Severina stigla sa suprugom

''Kad smo osobno razgovarale s njom, rekla je niz općih mjesta iz školskog (lošeg) udžbenika o tome kako joj je nenasilje važno, no nije nas čula ni oko problema koje žrtve doživljavaju u praksi, niti oko toga što mislimo da osoba na njezinoj funkciji može učiniti za promjenu diskursa (odricanje svakog druženja i sličnog s udrugama ili pojedincima koji javno rade protiv ljudskih prava ili su osuđeni ratni zločinci). Smatram osobnom uvredom za sve nas koje nismo primale plaću niti imale bilo kakve privilegije tijekom sad već gotovo jednogodišnje borbe za žrtve nasilja predsjedničinu izjavu da je upravo ovo polje njezino polje interesa. Smatram da je ta izjava licemjerna, lažna i beskrajno uvredljiva za prvoborkinje na ovom polju'', istaknula je Veljača.

''Osobno mislim da je dio njezina pada i činjenica da je kao žena na čelu patrijahalne države u potpunosti svojim ponašanjem podupirala rodne stereotipe i prezirem pokušaj da se umili žrtvama za koje nije bila tu kad su je trebale. Kada smo kretale u #spasime, jasno smo rekle, a mislim da sam osobno to i napisala na Facebooku, da ću prezreti, ali i razotkriti svaki pokušaj skupljanja političkih bodova na našoj inicijativi, pa stoga moj stav o izjavi bivše predsjednice, a i sreću što nas više ne predstavlja u svijetu, možete slobodno prenositi, hvala'', zaključila je Veljača.

Podsjetimo, kada je inicijativa #spasime sredinom lipnja prošle godine organizirala  humanitarnu akciju kojom se prikupljao novac za žrtve nasilja Kolinda Grabar-Kitarović nije odlučila osobno podržati akciju, a Veljača je tada rekla: "Razočarana sam kao žena što Kolinda Grabar-Kitarović nije s nama. Nadala sam se da će kao žena odlučiti pružiti nam potporu. Jer, ima imidž u svijetu i nasilje je žensko pitanje pa bi nam njezina potpora jako pomogla. Pozvali smo je, razlog zašto nije došla nismo dobili, ali valjda nije smatrala da je ovo dovoljno važno u njezinu rasporedu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo