Izmislili svoj 'kodeks' / Preskaču Povjerenstvo o sukobu interesa?: 'O Paladini će odlučivati Banožić, Petešić i dva smokvina lista'

Članovi Vlade sada imaju 'Kodeks ponašanja'. Je li to Plenkovićevo apsolutno razvlašćenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

6.5.2022.
20:30
VOYO logo

S kim se druže, kakve darove primaju, što rade s informacijama… I političari sada imaju Kodeks ponašanja. Uputa se moraju držati članovi Vlade koji su ih na sjednici i izglasali, a vrijedit će i za ostale državne dužnosnike u tijelima izvršne vlasti.

Zašto je nezadovoljan predsjednik Republike, ali i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, i koje su još novosti za ministre? Željka Miša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovom buntu papira ispisana su pravila kako bi se trebali ponašati premijer, ministri i svi državni dužnosnici u izvršnoj vlasti. Dužnosnik treba biti uljudan, dostojanstven i profesionalan. (Krstičević koji je bacao maketu aviona u Saboru) Ne smije svoj privatni interes staviti ispred javnog. (Žalac) Točno i u potpunosti ispuniti imovinsku karticu. (Kuščević)
Ministar pravosuđa Ivan Malenica: "Uspostavljamo jasna pravila ponašanja dužnosnika u pogledu deklariranja interesa, imovine, zabrane primanja darova, kontakata s trećim osobama, nagrada i priznanja."

Sve ono čime se već bavi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa gdje kažu, ovim dokumentom se ulazi u njihovu nadležnost, a nisu niti znali da se donosi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva: "Dosta zbunjujuće, jer se nas najčešće stavlja pod tu kapu preventivnog tijela. Mi smo ti koji dajemo savjete. Od početka godine dajemo po 60 mišljenja tjedno. Ja ne vidim razliku između savjetovanja u vezi dara i mišljenja koje nam sad može postaviti obveznik i pitati smije li primiti dar."

Tako, primjerice, ako nekog ministra zanima smije li na neki put, ili raditi još jedan paralelni posao, sada može pitati i Vijeće nadležno za provedbu Kodeksa u kojemu će sjediti i državni dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborska zastupnica Dalija Orešković: "(Bit će) sastavljeno, pa šta ja znam, od Marija Banožića, Frke Petešića, i nekog službenika iz nekog ministarstva i dva smokvina lista s nekog fakulteta. I onda će oni odlučivati o povredi etičkih načela ministra Ivana Paladina."

Mišel Jakšić: "Što će nam ovo parameđutijelo? Je li to samo u skladu sa željama premijera Plenkovića da apsolutno razvlasti Povjerenstvo o sukobu interesa?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vladi kažu, sankcija za prekršitelje Kodeksa nema. On je samo edukativni dokument kao dopuna zakonima. A donijeli su i još novosti.

Andrej Plenković: "Kao jednu od mjera jačanja borbe protiv korupcije predložiti ukidanje imuniteta za sva koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti za sve članice i članove Vlade."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah je uslijedio i oštar odgovor predsjednika Zorana Milanovića: "To smatram opasnim u državi, da netko može, DORH, bilo tko, upadati u stanove ministara, kakvi god oni bili, i privoditi ih i rasturati Vladu. Imunitet tome služi."

"Sutra i premijeru može netko nepoznat s nalogom koji je dobio pet minuta prije, uhititi ga, staviti mu lisice i onda se ti braco vadi", dodao je i pita se kako je moguće da saborski zastupnici imaju imunitet, a ministri ne. Ideju o kodeksu ponašanja mnogi su političari i pozdravili, ali u ovakvom obliku, misle, ostaje samo mrtvo slovo na papiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike