iz hzzo-a poručuju / 'Preporukom o propisivanju najjeftinijeg lijeka nikog nismo isključili iz tržišta'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Preporuku o tome koji će se od lijekova s osnovne liste primjenjivati daje liječnik. HZZO ne postavlja indikacije za primjenu lijeka, niti određuje koji će se lijek primijeniti, poručuju iz HZZO-a

22.5.2015.
15:38
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) reagirao je u petak na upozorenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) da Vodič kroz novi model upućivanja može staviti u neravnopravan položaj proizvođače čiji lijekovi na osnovnoj listi HZZO-a nisu najjeftiniji unutar grupe lijekova istog sastava, ustvrdivši kako preporuka o propisivanju cjenovno povoljnijeg lijeka iz određene skupine nije bila obvezujuća, pa HZZO ničim nije isključio pojedine poduzetnike s tržišta lijekova.

AZTN je dopisu HZZO-u upozorio da primjena njegova vodiča može staviti u neravnopravan položaj proizvođače čiji su lijekovi na osnovnoj listi HZZO-a, a nisu najjeftiniji unutar grupe lijekova istog sastava. Prema preporuci HZZO-a, liječnik primarne prakse u pravilu mora propisati najjeftiniji lijek unutar grupe lijekova istog sastava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO u odgovoru Agenciji navodi kako trenutno samo 8 posto liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti provodi tu preporuku i propisuje cjenovno najpovoljniji lijek iz skupine, te dodaje da preporuka o propisivanju jeftinijeg lijeka nema za posljedicu sankcije.

Cilj preporuke bio je prvenstveno racionalizirati troškove potrošnje lijekova i informirati ugovorne doktore o cijenama istovrsnih lijekova, kako bi se na taj način dodatno otvorio prostor za uvrštavanje što više novih lijekova na osnovnu listu, čime uz pacijente dobivaju i farmaceutske kompanije, poručili su iz HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HZZO čini sve kako bi uz skromna raspoloživa sredstva učinio zdravstvenu zaštitu, pa tako i lijekove, dostupnijima svojim osiguranicima. U zdravstvenom sustavu oko 25 posto proračuna (oko 5 milijardi kuna) troši se na lijekove, te je svaka preraspodjela raspoloživih sredstava na stvarno potrebita mjesta izrazito važna", navodi HZZO.

Također tvrdi kako je u izvješću AZTN-a navedeno potpuno pogrešno tumačenje da "pacijenti u pravilu imaju mogućnost izbora između više lijekova s liste odobrenih lijekova" budući da nisu pacijenti ti koji biraju, već liječnici koji odabiru za svog pacijenta lijek prema medicinskoj indikaciji, a temeljem uputa koje proizlaze iz ugovornih obveza prema platitelju, odnosno HZZO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO podsjeća da osiguranici imaju pravo na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja ostvariti lijekove s osnovne liste lijekova, ako su na osnovi propisanih medicinskih indikacija propisani na recept u primarnoj zdravstvenoj zaštititi.

Preporuku o tome koji će se od lijekova s osnovne liste primjenjivati daje liječnik. HZZO ne postavlja indikacije za primjenu lijeka, niti određuje koji će se lijek primijeniti, poručuju iz HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo