imaju svoje tehnike / Prepisivanje na maturi razradile do detalja: NCVVO zbog prevencije uvodi nove sigurnosne mjere

Dvije maturantice zagrebačke gimnazije prve su koje su kažnjene zbog prepisivanja na državnoj maturi

17.9.2018.
20:30
VOYO logo

Umjesto običnog ispita iz državne mature - organizirana prevara koju istražuje policija. Alat za varanje - špijunska olovka s ugrađenom kamerom i bubica. Savršen plan, ali dvije učenice su ipak otkrivene. Prepisivačice nisu iz II. gimnazije, ali maturanti ih ondje ne podržavaju.

Akcija "Matura 2018." navodno je počela Whatsapp porukom. Ponuda 100 eura i točni rezultati ispita iz tri predmeta. Jedna osoba je snimala, druga rješavala zadatke i javljala drugima. Koliko maturanata je u ovoj hobotnici - ne zna se, jer su samo dvije uhvaćene u varanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu odgovorno reći da sustav nije zakazao. Obrazovni sustav ima jasno utvrđene sigurnosne mjere i standarde prilikom provedbe državne mature. Centar je odgovaran za ispite dok se oni nalaze u Centru, a kad ih preuzme škola - onda je odgovorna škola za te ispite", kazala je Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Oni kažu da ne prepisuju, ali trikovi su im poznati. "Ovisi o profesoru više koji tolerira i ako tolerira. Naprimjer pozove se profesor na jedan kraj učionice, pa na drugi", govori nam Bruno Sporiš, učenik II. gimnazije u Zagrebu. Učenica Ana Brundić tvrdi kako su u zadnje vrijeme dosta popularni šalabahteri na mobitlu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od onih koji nadzire učenike na maturi je i profesorica sociologije i ispitna koordinatorica u II. gimnaziji u Zagrebu Irena Ihas Jurić. Kaže ako primijete iste odgovore u više ispita - sve prijave.

Nikad ne možete biti 100% sigurni. To je činjenica da učenici imaju svoje tehnike, a mi svoje. I mi ih pokušavamo uloviti.  U ovoj školi nikad nisam primjetila da netko želi prepisivati. Nije bilo ni okretanja", kazala je Ihas Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduće godine državna matura slavi deseti rođendan. Iz Centra koji je provodi - poručuju da će zbog svega primijeniti nove sigurnosne mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo