Preokret: Istarski svećenici vraćaju imovinu državi!

"Kada imovinu vratimo državi, nadamo se da tada neće neka nova ili stara kardinalska komisija opet donijeti neki zaključak o Porečko-pulskoj biskupiji.

4.8.2011.
18:21
VOYO logo

"Istarski svećenici su jednoglasno odlučili da se imovina vrati državi jer država na to ima pravo. Čak i ako nema pravo, mi imovinu vraćamo državi. Želimo to riješiti mirnim putem i unutarcrkvenim dogovorom. Ne želimo nikakve daljnje razgovore. Kada imovinu vratimo državi, nadamo se da tada neće neka nova ili stara kardinalska komisija opet donijeti neki zaključak, kada više ne bude imovine u Dajli, o Porečko-pulskoj biskupiji. Sve vraćamo državi i nadoknadit ćemo joj ono što smo prodali. Ovo je težak udarac istarskoj Crkvi".

Riječi su to Ilije Jakovljevića, kancelara Porečko-pulske biskupije, nakon izvanrednog sastanka istarskih svećenika koji je biskup mons. Ivan Milovan hitno sazvao u Pazinu, piše Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku održanom u četvrtak u Pazinskom kolegiju-klasičnoj gimnaziji okupilo se 70-ak svećenika, kako aktivnih tako i umirovljenih.

Jakovljević: Imamo dovoljno onoga čime možemo kompenzirati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakovljević je pojasnio da su od države dobili zemlju te da još potražuju oko 400 hektara zemljišta iz raznih župa na području biskupije, dok su u Dajli prodali nešto više od 190 hektara.

"Imamo dovoljno onoga čime možemo kompenzirati", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se pak tiče dijela izjave iz priopćenja Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije gdje se kaže da je u Rimu 17. svibnja 2006. između benediktinske opatije Praglia i porečko-pulske biskupije potpisan dogovor o podjeli imovine pola-pola, Jakovljević je potvrdio da je biskup potpisao taj dogovor.

Međutim, kako je rekao, druga strana se obavezala da neće podizati sudske sporove. No, kako benediktinci to nisu ispoštovali već su podigli sporove, "onda smo mi od toga odustali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jukopila: Bozanić je otvorio Pandorinu kutiju

"Treba vidjeti što će reći Hrvatska biskupska konferencija. Ovo je jedna velika rana i Hrvatskoj i Crkvi. Malo je tu umiješana i iredenta koja stoji iza toga. Tu se radi o neoficijelnom pokušaju iredente da vidi kako ćemo se mi ponijeti. Mi moramo biti mudri pa naglašavati ono što nas spaja, a ne ono što nas razdvaja. Mene zanima je li kardinal Bozanić bio svjestan da svojim potpisom otvara Pandorinu kutiju. Možda da on to nije potpisao, svega toga ne bi bilo. Moramo biti složni. Moramo biti uz biskupa, jedni s drugima i uz naš narod i poštivati sve ljude dobre volje", izjavio je Anton Jukopila, svećenik u Oprtlju.

specijal-201012070191004-Spor oko samostana Dajla

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201108040413006 arti-201108030091006 arti-201107290964006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo