Umro je Franko Lukež jedan od najvažnijih gastronomskih publicista koji se bavio područje gastronomije još od 80-ih godina prošlog stoljeća.
Prvi je uredio istarsku kuharicu, a zatim i Slavonsku kuharicu te knjigu Dalmatinska kuhinja: gastronomsko turistički vodič a od 1996. godine je radio na enogastronomskom vodiču Istra gourmet. Bavio se i gastro kritikom, te pisao za Jutarnji list i Globus 2000-ih godina, kasnije je pisao i za magazin Iće i piće, a surađivao je i s publikacijom "Wine & Gastro akademija". Od 2012. bio je predsjednik Hrvatskog sommelier kluba. Osim toga, vodio je i emisiju s novinarskom Jadrankom Nišević pod nazivom "Radiodegustacija" gdje je na svoj osebujan način otkrivao tajne gradova i što u njima treba kušati.
"Postao je legenda hrvatske gastronomske scene. Bio je veliki znalac, erudit, doista jedan od najvećih umova koji su se ikad bavili područjem gastronomije u Hrvatskoj. Njegovim odlaskom, gastronomska scena je izgubila mnogo, a ostavio nam je u nasljeđe golemo znanje", piše Jutarnji.