Veliki humanitarac / Preminuo 'Dobri duh Zagreba': Pater Cvek desetljećima je pomagao nemoćnima i bolesnima

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

„Čovjeku je najpotrebniji čovjek"

28.5.2019.
11:35
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Antun Cvek, svećenik Družbe Isusove, veliki dobrotvor i prijatelj starih, bolesnih i nemoćnih, dobri duh Zagreba kako ga često nazivaju - preminuo je u noći s ponedjeljka na utorak u Zagrebu. 

Pokop velikoga dobrotvora je u četvrtak 30. svibnja u 15.50 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj, nakon kojega je misa zadušnica u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, prenosi Hrvatska katolička mreža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desetljećima je Antun obilazio bolesne i nemoćne, usamljene i siromašne i donosio im sitnice koje su im život značile, a ponajviše ono najbitnije- društvo. Pomagao im je cijepati drva, pospremiti po kući, popraviti neku pokvarenu stvar. 

"Ljudskost kreće od pojedinca. Dovoljno je i manje no što mislimo da bismo nekome pomogli. Ne možemo svima pomoći, ali ipak onima kojima možemo, toliko moramo",rekao je svojedobno za RTL pater Cvek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Antun Cvek rođen je u Bizeku, 10. veljače 1934. godine, gdje je završio prva četiri, dok druga četiri razreda osnovne škole završio u zagrebačkom Vrapču. Potom je upisao Školu učenika u privredi, gdje je izučio zanat za autolimara. Naknadno uz rad u ZET-u završio je i srednju ekonomsku školu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Osnovao je grupu za posjete starih, bolesnih te napuštenih osoba i tim se apostolatom bavio do kraja života. U isto vrijeme utemeljio je i „Zajednicu kršćanske ljubavi“ kao duhovnu i molitvenu potporu radu na terenu.

Svaki dan, već niz godina, korak po korak, noge patera Cveka vodile ga u posjetu onima koji su ostali sami, zaboravljeni i ostavljeni od svih… Bez obzira na vremenske uvijete, neovisno je li ponedjeljak, srijeda ili nedjelja, pater Cvek odlazio je najpotrebnijima koji su su ga željno iščekivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Čovjeku je najpotrebniji čovjek! Najvažnije čovjek nosi u sebi. Ne može netko drugima dati ako ni sam nema, mora sam imati u sebi osjećaj ljubavi, dobrote prema potrebitima“, misao je koja patera Cveka vodila u njegovom radu.

Izdao je četiri knjige: „Socijalni križni put“, „Iz dnevnika otpisanih“, „Živim, a ne postojim“ i „Sjeti me se“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobio je i brojne nagrade te priznanja prenosi 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo