u 97. godini života / Preminula supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ankca Tuđman je preminula u 97. godini života

6.10.2022.
9:44
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika, preminula je u 97. godini života. Rođena je u srpnju 1926. godine u Zagrebu, pod djevojačkim prezimenom Žumboki. Išla je u srednju hotelijersku školu koju je prekinula zbog odlaska u partizane u proljeće 1944. godine.

U kolovozu te godine u Čazmi upoznaje Franju Tuđmana, koji je u to vrijeme bio šef Personalnog odjela X. Zagrebačkog korpusa u kojem je komesar bio Ivan Šibl. Tada je imala 18 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Francek je bio vrlo ozbiljan i odgovoran za svoje 22 godine i znao je da za našu ljubav nema vremena ni mogućnosti dok traje rat, ali su naši osjećaji govorili da ćemo sve to ubrzo nadoknaditi“, napisala je kasnije.

Samo godinu kasnije, netom po završetku Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945. godine, Ankica se udaje za Franju Tuđmana i odlazi s njim u Beograd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju 1946. godine dobili su prvog sina Miroslava, dvije godine kasnije rodio se Stjepan, a u ožujku 1951. godine i kćer Nevenka.

Bila je jako privržena obitelji, koja je prolazila i kroz vrlo teške periode, pogotovo nakon što je Tuđman 1967. godine izbačen iz Saveza komunista. Odmah je umirovljen, a 1972. godine osuđen je na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog “kontrarevolucionarnog djelovanja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ankica vs. ankica /

Skriveni novac na računu Ankice Tuđman bio je jedna od najvećih afera Tuđmanovog doba

Image
ankica vs. ankica /

Skriveni novac na računu Ankice Tuđman bio je jedna od najvećih afera Tuđmanovog doba

Uz Ankicu Tuđman veže se i jedna od najvećih afera Tuđmanovog doba. Razotkrila ju je imenjakinja Ankica Lepej službenica u Zagrebačkoj banci, koja je u javnost hrabro izašla s informacijom da prva dama u toj banci ima 210 tisuća maraka i gotovo 16 tisuća dolara koje tadašnji predsjednik nije naveo u svojoj imovinskoj kartici. Hrvatska javnost za to je saznala 17. listopada 1998. godine. Nakon smrti supruga Ankica Tuđman odustala je od kaznenog progona Lepej.

Ankica Tuđman nakon smrti supruga živjela je dosta povučeno. Ivo Sanader izbacio ju je iz HDZ-a kada je preuzeo stranku, ali joj je 2012. Tomislav Karamarko vratio člansku iskaznicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napisala je knjigu "Moj život s Francekom".

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo