ZASTUPNICA HDZ-A /

Preminula Katica Ivanišević u 89. godini: Prva ženska rektorica i predsjednica doma Sabora

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ivanišević je objavila četiri knjige, uredila tri knjige uz vlastitu studiju te više od 40 znanstvenih radova i mnogobrojne priloge i recenzije

17.7.2024.
11:51
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Profesor emeritus Katica Ivanišević, nekadašnja rektorica Sveučilišta u Rijeci, preminula je u 89. godini života. Ivanišević je bila važna figura u povijesti hrvatskog obrazovanja kao prva žena na rektorskoj funkciji Sveučilišta u Rijeci, ali i kao prva žena rektorica sveučilišta u povijesti Hrvatske, piše Novi list.

Ivanišević je također bila prva žena predsjednica jednog parlamentarnog doma Sabora, predsjedajući Županijskim domom od 1993. do 2001. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Titulu redovitog profesora stekla je 1997. godine, a 2004. joj je Sveučilište u Rijeci dodijelilo počasno zvanje profesora emeritusa. Na Pedagoškom fakultetu u Rijeci obnašala je dužnosti prodekanice, predstojnice Filološkog odjela i dekanice, a dva puta je bila i prorektorica Sveučilišta.

Image
U 83. GODINI /

Preminuo ugledni filmski kritičar i redatelj Tomislav Kurelec

Image
U 83. GODINI /

Preminuo ugledni filmski kritičar i redatelj Tomislav Kurelec

U svojoj političkoj karijeri, Ivanišević je bila saborska zastupnica HDZ-a u Županijskom domu te potpredsjednica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Sabora pri interparlamentarnoj uniji 1994. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredinom devedesetih bila je članica saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe te stalna članica Predsjedničkog vijeća, savjetodavnog tijela predsjednika RH. Također je bila članica odbora za obilježavanje 50. obljetnice pobjede antifašističke koalicije, kao i spomendana bleiburških žrtava i Križnog puta.

Ivanišević je objavila četiri knjige, uredila tri knjige uz vlastitu studiju te više od 40 znanstvenih radova i mnogobrojne priloge i recenzije. 

POGLEDAJTE VIDEO: Bez njega ne bi bilo rasvjete, radija, lasera ni telefona: Danas bi rođendan slavio Nikola Tesla

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo