Premijerkina pljuska HSS-u

Hrvatske vode se ipak iz javne ustanove neće pretvoriti u trgovačko društvo.

16.2.2011.
11:55
VOYO logo

Vlada će na sjednici u četvrtak povući dva zakonska prijedloga temeljem kojih je Hrvatske vode trebalo iz javne ustanove pretvoriti u trgovačko društvo.

Premijerka Jadranka Kosor na taj je način popustila javnom pritisku SDP-a, Crkve i ekoloških udruga koji su se protivili izmjenama Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva smatrajući kako bi one u konačnici mogle dovesti do privatizacije Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je i u HSS-u bilo različitih mišljenja o tim zakonskim zahvatima, činjenica je da je njihov potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić u javnosti bio percipiran kao glavni promotor sporne transformacije Hrvatskih voda. Stoga se može konstatirati da je HSS u ovoj priči ispao kao glavni gubitnik, piše Novi list

"Pankretić i HSS dobili su žestoku javnu pljusku", komentirao je jedan oporbenjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja nije htio razgovarati u tom kontekstu.

"Premijerka je jasno rekla što će se napraviti, razgovarali smo o tome i dogovorili se. Vlada će u četvrtak donijeti odluku", kratak je bio Pankretić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugoj strani, oni koji su se pobunili protiv donošenja zakona isijavali su zadovoljstvom. Premda je uključivanje Crkve zacijelo bilo presudno, u komisiji HBK Iustitia et pax koja se prošlog tjedna oglasila izjavom u prilog ostanka Hrvatskih voda u statusu javne ustanove nisu sebi pripisali zasluge.

SDP je u studenom prošle godine pokrenuo borbu protiv vodnih zakona. Potpredsjednik stranke Zvonimir Mršić smatra da je jedino rezultat važan, a ne tko je započeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se kako bi ovo mogla biti pouka za ubuduće tako da se zakoni od nacionalnog interesa ne donose po hitnoj proceduru, bez prethodnih širokih konzultacija", zaključuje Mršić.

Prije paketa od dva vodna zakona, u jednoipolgodišnjem mandatu premijerka Kosor je povukla Zakon o radu te Zakon o prebivalištu i boravištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201101190118006 arti-201101200245006 arti-201102140709006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo