raste i božićnica / Premijer: 'Vlada ovaj tjedan diže minimalnu plaću sa 700 na 840 eura bruto'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Premijerovo izlaganje oporba je pratila lupama po klupama, nezadovoljna što je predsjedavajući Željko Reiner prekinuo njenu namjeru da stalnim zahtjevima za stankama 'razvuče', vrijeme do premijerova izvješća

24.10.2023.
12:38
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

 Premijer Andrej Plenković najavio je u utorak da će Vlada ovaj tjedan na sjednici minimalnu plaću podići sa 700 na 840 eura bruto, oko672 eura neto.

Kroz pregovore sa sindikatima dogovoreno je daljnje povećanje osnovice za 5 posto, uz rast božićnice na 300 eura te uvođenje uskrsnice od 100 eura, rekao je premijer u Hrvatskom saboru, podnoseći mu Godišnje izvješće Vlade, praćen bukom, odnosno snažnim lupanjem oporbe po klupama, čime se nije dao omesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svim navedenim, dodao je, Vlada će osigurati sveukupan rast plaća u državnim i javnim službama za gotovo 40 posto.

Premijerovo izlaganje oporba je pratila lupama po klupama,nezadovoljna što je predsjedavajući Željko Reiner prekinuo njenu namjeru da stalnim zahtjevima za stankama 'razvuče', vrijeme do premijerova izvješća. Reiner je, naime, ustvrdio da je netko od oporbenih zastupnika zakasnio sa traženjem stanke, pa riječ dao premijeru, što je oporbu razbjesnilo, pa se nakon zahtjeva za stankom, okrenula lupanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije toga, oporba je imala novu taktiku kako 'razvući' vrijeme do premijerova Godišnjeg izvješća. Nakon što je netko od njenih zastupnika zatraži stanku, ustrajavala je na stvarnoj, deset minuta dugoj stanci, prozivajući pritom premjera zašto nije u sabornici.

Image
MEDIJALNA PLAĆA /

Svaki drugi zaposlenik radi za plaću veću od 1000 eura, ali svakih deseti ima samo 651 euro

Image
MEDIJALNA PLAĆA /

Svaki drugi zaposlenik radi za plaću veću od 1000 eura, ali svakih deseti ima samo 651 euro

Gdje je premijer, ne možemo raditi na taj način, isticali su oporbeni zastupnici, na što su im iz HDZ-a uzvratili da rade igrokaz i da se stankama koriste jer se boje sučeliti sa uspješnim Vladinim politikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Destrukcija i defetizam slika je hrvatske oporbe, uzvratio im je Josip Borić (HDZ), no oporba HDZ-u i premijeru nije ostala dužna.

Iskreno smo zabrinuti što se dogodilo s premijerom možda je u međuvremenu uhićen, možda bježi u Austriju poput bivšeg premijera Sanadera, kazala je Marija Selak Raspudić (Most).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što premijer nije u sabornici, pokazuje njegov odnos prema Saboru, dodao je Suverenist Marijan Pavliček, na što je Selak Raspudić dometnula da je dobro da se premijer nije pojavio, jer sada „javnost vidi da je njegov ego veći od Sabora“.

Mostovci mu poručuju da bi za Hrvatsku bilo najbolje da se nikad više ne vrati, dometnula je, pitajući se i je li premijer shvatio da je vrijeme za nove izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sezonu' zahtjeva za stankom otvorio je Peđa Grbin (SDP) koji je procijenio da će zastupnici danas od premijera „slušati bajku“ koja se može svesti na priču o dvije Hrvatske, jednu koja je stvarna, a druga onu koju premijer vidi kroz svoje ružičaste naočale, a svi ostali iz HDZ-a ne žele mu reći da to ne postoji.

Grbin je prognozirao da će premijer u Godišnjem izvješću govoriti samo o uspjesima, a da se neće čuti da je u sedma godina njegova mandata rast plaća bio dva i pol puta sporiji od rasta državnog proračun, da je inflacija u tih sedam godina bila veliki 30 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš je zanimljivo da Grbin unaprijed zna što će premijer reći, uzvratio je Josip Đakić (HDZ), a Nikola Mažar dodao kako bi oporbeni „igrokaz“ mogao trajati sat do sat i pol, što znači da će premijer tek iza 13 sati dobiti priliku govoriti o radu Vlade u proteklom razdoblju i planovima za novo.

Pokazujete da postoje dvije Hrvatske, jednu destrukcijsku i onu koja radi, rekao je Mažar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte video: Ovo je slika i prilika Sabora: Oporba lupa po klupama, ne dozvoljava Plenkoviću da dođe do riječi

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo