'SIMBOL ZLOČINA' / Plenković u društvu Zelenskog pojavio se u Buči, naklonio se žrtvama krvavog zločina: 'Odajemo počast herojima'

Image
Foto: Facebook Screenshot

Stanovnici Buče rekli su Reutersu ovoga tjedna da imaju duboke psihološke rane zbog okupacije kojima će trebati još puno vremena da zacijele

31.3.2023.
14:25
Facebook Screenshot
VOYO logo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij poručio je u petak da Ukrajina nikad neće oprostiti odgovornima za brutalne ruske zločine u Buči, gradu pored Kijeva koji su ukrajinske snage oslobodile prije godinu dana. Tim povodom u Kijev je stiglo četvero europskih državnika, među kojima i Andrej Plenković. Hrvatski premijer je u potpunoj tajnosti jutros vlakom doputovao u ukrajinski glavni grad. Ondje su i moldavska predsjednica Maia Sandu, slovački premijer Eduard Heger i slovenski premijer Robert Golob.

Plenković je nazočio komemoraciji za žrtve ruske agresije (VIDEO), a položio vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu, postavljenom ispred manastira Mihailovskij u Kijevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SVE JE ISTO, SAMO NJEGA NEMA' /

Pljušte reakcije na poteze Andreja Plenkovića, poznati političar sasuo HDZ-ovcu sve u lice : 'Još samo nedostaje Sanader'

Image
'SVE JE ISTO, SAMO NJEGA NEMA' /

Pljušte reakcije na poteze Andreja Plenkovića, poznati političar sasuo HDZ-ovcu sve u lice : 'Još samo nedostaje Sanader'

"Odajemo počast herojima koji su dali svoje živote u obrani ukrajinske slobode i demokracije", napisao je na Twiteru premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon oslobođenja Buče otkriveno je više od 400 civilnih žrtava. Riječ je o najvećem masovnom stradanju ukrajinskih civila od početka rata u Ukrajini, a za to su podignute i optužnice protiv zapovjednika 64. motorizirane streljačke brigade ruske vojske, rekao je Petar Vlahov.

Istaknuo je da će se premijer Plenković nakon komemoracije sastati s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim prilikom čega će obojica dati izjave.

Zastrašujuće snimke tijela na ulicama

Podsjetimo, ruska okupacija Buče trajala je 33 dana, a u tom je razdoblju život izgubilo 1400 ljudi, uključujući 37 djece, kaže Kijev. Nakon što je Ukrajina oslobodila grad svijet su obišle zastrašujuće slike tijela na ulicama.

Međunarodni istražitelji u međuvremenu prikupljaju dokaze u Buči i drugim gradovima gdje su, po navodima Kijeva, ruske postrojbe počinile zločine velikih razmjera. Rusija negira te optužbe.

Stanovnici Buče rekli su Reutersu ovoga tjedna da imaju duboke psihološke rane zbog okupacije kojima će trebati još puno vremena da zacijele.

Neke zgrade u gradu još uvijek su uništene, a odlagalište otpada puno je automobila i vojnih vozila uništenih u prošlogodišnjim borbama.

"Trebamo shvatiti da je lako obnoviti zidove, ali je puno teže obnoviti ranjenu dušu", rekao je lokalni svećenik Andrij Holovin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo