NAPOKON O JADROLINIJI /

Plenković o nesreći na trajektu: 'Nema tu političke odgovornosti. Ovakva nesreća je jedna jedina'

Sindikati kažu da su upozoravali puno godina na probleme, a odgovorili su i ministru Butkoviću na pitanja koja je postavio. Uz to su poslali i dopis iz 2022., na koji im nitko nije odgovorio, iako su naveli probleme koji su doveli do tragedije

15.8.2024.
10:20
VOYO logo

"Ovo je jedna specifična nesreća, nije riječ o sudaru brodova ili havariji. Procjenili smo da treba otiči predstavnik jadrolinije, kao i predstavnici ministarstva. izrazili smo sućut, u takvim okolnostima i postupili onako kako smo trebali. Naš dolazak tamo ne bi ništa promjenio", rekao je Plenković.

"Bila je nekidan nesreća, odnosno ubojstvo u Daruvaru pa ni tamo nisam bio. Ne vidim zašto je to bitno", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je i hoće li netko o odgovornih dobiti ostavku.

"Ovo nije prva nesreća u Hrvatskoj i nije prva nesreća za vrijeme našeg mandata. Jadrolinija ima preko 50 brodova i 600 isplovljavanja na dan. Ova nesreća je jedna jedina ovakva u 77 godina postojanja Jadrolinije", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek peti dan nakon nesreće obratio se javnosti. "To je stvar naše unutarnje komunikacije, nema potrebe da se predsjednik Vlade oglašava za baš sve. Ovo se koristi za činjenje štete Vladi, ali navikli smo na to, ovo nam je treći mandat. Nema ni teoretske šanse da podlegnemo vanjskom pritisku dok istraga ne utvrdi što se dogodilo", objasnio je.

Sindikati kažu da su upozoravali puno godina na probleme, a odgovorili su i ministru Butkoviću na pitanja koja je postavio. Uz to su poslali i dopis iz 2022., na koji im nitko nije odgovorio, iako su naveli probleme koji su doveli do tragedije.

"Ne znamo jesu unutra problemi koji su doveli do tragedije, to ćemo provjeriti. Ovdje je riječ o nereprezentativnom sindikatu, koji je medijski prisutan i pomaže onima koji žele raditi pritisak na Vladu i upravu Jadrolinije. Investicije u Jadroliniju su takve da iznose 120 milijuna eura. Kupuju se novi brodovi… Jadrolinija znači život svima s otoka, a ja sam s otoka i znam to. Naravno da kao Vlada radimo sve najbolje što se može učiniti. Omogućili smo i kolektivni ugovor koji nije potpisan od 1998. Zasad nisam čuo nikakvu informaciju o kvaru, a kako službeno nije bilo takvog navoda, kako bi netko tko sjedi u uredu to mogao znati?", rekao je Plenković.

"Kakve veze to ima s nesrećom? Na što se upozoravalo? Brod se gradi da bi dugo trajao. Ne radi se za pet ili deset godina, radi se za više desetljeća, zato postoji održavanje, zato postoje sigurnosne službe, što Jadrolinija ima jer je ozbiljna i odgovorna kompanija. Svaki brod godišnje prolazi redovite tehničke kontrole. Nitko ne bi riskirao sigurnost putnika i posade."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispada da je posada sama kriva jer nije prijavila kvar, upitan je premijer.

"Istraga traje, idu dvije paralelne. Jednu vodi policija, jednu Državno odvjetništvo. Dok nemamo cjelovit i verificiran stav nadležnih službi, sve su to špekulacije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je i o poslovanju Jadrolinije.

"Što vi hoćete da mi u isto vrijeme kupujemo avione, vlakove, brodove? Jadrolinija je od 2018. uložila u nove brodove za njih, neki su novi neki polovni", rekao je.

Odbacio je glasine o tome da se tražila ostavka predsjednika Uprave Jadrolinije.

"Zaboravite to. Znam da se nešto mora pisati, ali nema koristi od toga, idete u krivom smjeru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na Svetoj misi u povodu blagdana Velike Gospe, u Svetištu Majke Božje Trsatske. Uz predsjednika Vlade bio je i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Butković se jučer obratio javnosti po prvi put od tragedije na brodu Jadrolinije gdje su život izgubila tri djelatnika nakon što se na njih srušila rampa. Najavio je govor premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

"Ja sam tu cijelo vrijeme, nemojte misliti da me nema. Čuo sam se s premijerom odmah kada se to dogodilo. Uprava Jadrolinije je bila odmah dolje. Čut ćete sutra. Premijer će biti na misi na Trsatu pa će vam vjerojatno o tome govoriti", kazao je Butković.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo