NERVOZNI PREMIJER / Plenković novinaru: 'Jeste li vi normalni? Da, digao sam telefon i nazvao državnu odvjetnicu zbog moskovskog huškača'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak nakon sastanka vladajuće koalicije sazvao je konferenciju za medije na kojoj se obratio javnosti

17.5.2022.
15:28
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak nakon sastanka vladajuće koalicije sazvao je konferenciju za medije na kojoj se obratio javnosti.

Plenković je uvodno istaknuo dobru suradnju oporbe te čvrste zajedničke stavove. Rekao je da su razgovarali o rebalansu proračuna, usuglasili su stavove te očekuje da se nakon rasprave i amandmana usvoji rebalans proračuna s obzirom na okolnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobito smo zadovoljni kohezijom oko inicijativa oprobe – pravi fijasko je to bio u vezi raspuštanja Sabora. Mi se bavimo bitnim pitanjima", rekao je Plenković.

"Raspravili smo sve što je bitno i politički na dnevnom redu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NEKA STREPE, PRAVDA DOLAZI' /

Milanovićev brutalan 'udar'. Banožića nazvao barskim pužem, bijednikom i lopovom, a o Plenkoviću: 'To je za opoziv'

Image
'NEKA STREPE, PRAVDA DOLAZI' /

Milanovićev brutalan 'udar'. Banožića nazvao barskim pužem, bijednikom i lopovom, a o Plenkoviću: 'To je za opoziv'

"Mi smo u proteklih mjesec dana bili svjedoci huškanja od strane moskovskog čovjeka na Pantovčaku, protiv zastupnika u Hrvatskom saboru Hrvoja Zekanovića. Radio je nevjerojatni pritisak na policiju. Nakon toga je u istom tonu počeo huškati na ministra Banožića", rekao je.

Nedopustiv pritisak

"To je nedopustiv pritisak na tijela državnog progona koji niti na jedan slučaj nisu reagirali. Zato sam digao telefon i nazvao glavnu državnu odvjetnicu", rekao je Plenković na pitanje kako komentira današnje izjave predsjednika Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poanta mog poziva je da vidim što se tu radi, kako ne reagiraju ako netko mjesec dana radi pritisak. A kad sam ja rekao nešto puno blaže, odmah su reagirali", rekao je premijer, dodajući da u potpunosti poštuje rad DORH-a, policije, institucija.

"Pa će onda nama netko predbacivati da imamo utjecaj na DORH. On radi nedopušteni pritisak, huška, provodi hajku. I to u koordinaciji s nekim "zviždačima" koji dobiju posao kod oporbe", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da ne misli da je pristan. "Ja sam pustio to da vidim dokle će to trajat. On je danas došao u Šibenik i izvrijeđao zastupnika od tamo. Rekao mu je da ide jesti šargarepu. Je li to ima veze što sam ja poslao Šimpragu? Ne mislim da je DORH pristan, ali na ovo moramo reagirati, staviti točku", rekao je premijer.

Rekao je da je glavna državna odvjetnica tu informaciju primila na znanje te da novinari neka nju pitaju što je rekla. "On stalno laže, da je moj otac udbaš, da sam ja udbaš, stalno laže da se ta laž nataloži. Ajde neka to dokaže. A da ne govorimo o laži da sam ja rekao da su generali udbaši. To je konstantno laganje i iskrivljavanje informacija. Čujem da je danas lagao da sam ja gadio Tuđmana. Još jedna laž", rekao je, dodajući da Milanović nema ništa pametno reći pa samo laže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To postaje toliko često da moram danas reagirati na to. U načelu je najbolje nekog tako nebitnog ignorirati. On na međunarodnom planu radi uslugu Moskvi. Koliki su razmjeri štete za međunarodnu reputaciju na tu glupu inicijativu...", rekao je.

Novinara je u jednom je trenutku upitao je li normalan, nakon što mu je postavio pitanje. "Gdje ste vi čuli da predsjednik tjera državno odvjetništvo da hapsi zastupnike i ministre. Gdje to ima?", upitao se Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li isto kad Milanović komentira rad DORH i kad Plenković kaže da istraga o napadu na Markov trg nije dobro napravljena, rekao je da to nije isto. "Kako je on to napravio, tko ga je nahuškao? Hoćete reći da je to bio lone wolf, da je malo surga pa odlučio? Mi tu nismo sve rasvjetlili", rekao je premijer.

Ne zna ništa o izjavama ministra Banožića

O Banožićevim izjavama na račun pilota Selaka, premijer je rekao da ne zna ništa o tome. "Čak nisam vidio niti njegovu izjavu, niti sam upoznat sa tom temom detaljno. Kad se vrati, na putu je, onda ćemo razgovarati", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče inflacije, mi stalno govorimo o tome što smo poduzeli. Zato i idemo u rebalans proračuna. Podaci za travanj sigurno nisu dobri, to je visoka inflacija, ima zemalja u EU gdje je i duplo viša. Mi ćemo posegnuti za svim alatima koje imamo, mi smo se pokazali kao intervenionistička vlada. I zamrzavanje cijena je moguće, ali to je zadnja opcija", rekao je premijer Andrej Plenković.

Upitan kako komentira inicijativu saborskih zastupnica o pravima žena, rekao je da su prošlog tjedna imali raspravu o teškom slučaju Mirele Čavajde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo danas imali zaista detaljnu raspravu u vezi ove teme, to se odnoslio na ovaj teški slučaj. Suosjećamo s gospođom Čavajdom, nitko to ne može razumjeti. Ono što smo vidjeli da je taj slučaj u širem globalnom kontekstu bio toliko munjevito instrumentaliziran na političko-aktivističkoj razini da je to nevjerojatno. Mi smo u trenutku imali vraćanje teme koja u supstanci nije vezana za ovaj slučaj. Zašto je to tako, morate pitati one koji su to stavili", rekao je.

"Nema nikoga u vladajućoj koaliciji tko je spreman reći: 'Da, mi smo za apsolutnu zabranu pobačaja'", kazao je Plenković, dodajući da je Ustavni sud čekao 27 godina. "Ali ništa se ne mijenja. Malo pedagogije, ali u supstanci se neće ništa promijeniti. Promijenit će se u informacijama, savjetovanjima, da se kroz niz savjetovanja broj pobačaja smanji", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ je domoljubna stranka na desnom centru, imamo manjine, niz liberalnih stranaka. Nije lako postići koncenzus. Mi smo imali dogovor, free vote, prošli petak su svi mogli glasati kako su htjeli. To glasanje je ogledalo različitosti ove koalicije. Što se tiče koalicije, ona o ovoj ideološkoj temi, mi o tome nismo govorili u izbornom programu. Sad nam se ta tema nametne od nekog drugog, iskorištena od oporbe u kontekstu jednog teškog slučaja, da bi se vratila tema o kojoj nismo razgovarali", kazao je Plenković.

Rekao je da oni tu nemaju konsenzus te da je to teško. "Zato to nije jednostavno, ali ovo glasanje je pokazalo da nismo blizu. Ono što možemo pokušati je da nekim drugim mjerama ispunimo ono što je u svojoj biti kazao Ustavni sud", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo