OSVRNUO SE I NA PLAKAT U VUKOVARU / Plenković komentirao ministrov 'poljubac' pa progovorio o poginulom Hrvatu u Gazi: 'To još provjeravamo'

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

22 od 23 hrvatskih državljana koji su željeli napustiti Pojas Gaze to su uspjeli', rekao je premijer.

4.11.2023.
12:36
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

"Proces povratka 22 od 23 hrvatskih državljana koji su htjeli napustiti Pojas Gaze počeo je", rekao je premijer Andrej Plenković

„22 od 23 hrvatskih državljana koji su željeli napustiti Pojas Gaze to su uspjeli”, rekao je premijer u izjavi za medije u Bjelovaru gdje je sudjelovao na obilježavanju XIV. zajedničke proslave svetog Huberta, zaštitnika lovaca i lovstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman dan ranije je kazao kako postoje informacije da je u toj palestinskoj enklavi jedan hrvatski državljanin poginuo, no da to nije potvrđeno. 

Plenković je danas rekao kako i dalje nema pouzdanih saznanja te da se te informacije provjeravaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SLUŠAMO NJEGA I JATAKE...' /

Plenković odgovorio Milanoviću: 'Čini nam ogromnu štetu, želio sam da se dogovorimo - hladno je odbio'

Image
'SLUŠAMO NJEGA I JATAKE...' /

Plenković odgovorio Milanoviću: 'Čini nam ogromnu štetu, želio sam da se dogovorimo - hladno je odbio'

U Hrvatsku će u subotu stići jedan dio od 22 evakuiranih hrvatskih državljana koji su bili u Kairu. 

Premijer je zahvalio veleposlanstvima u Izraelu, Egiptu i Katru na toj operaciji, kao i katarskom emiru koji je bio „vrlo konstruktivan” u tom procesu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nije mi jasno to s kolonom”

Upitan o plakatu za Dan sjećanja u Vukovaru rekao je:

"Vlada je predložila Saboru 18. 11. kao Dan sjećanja na Vukovar. Nije mi jasno po kojoj političkoj logici nakon niza godina dobre suradnje, najednom iz optike gradonačelnika Vukovara koji je do jučer bio u HDZ-a, sad je Tomo Medved ukrao kolonu Vukovarcima. Nije mi to jasno. Penava je s druge strane pokazao veliko nepoštovanje prema državi jer je poslao pismo Medvedu, a nije došao na sastanak Vijeća za domovinski pijetet. Jesu li oni nedostojni njegovog društva? Poruku šalje ministru, to je neprimjereno i ne mogu to drugačije nazvati nego politizacijom Dana sjećanja i Vukovara kao simbola. 18. studenog je iznad bilo koga. Dobra je odluka Vijeća da se napravi drugi plakat, da je Vukovar grad posebnog pijeteta. Ne znam zašto se to sad mijenja.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svatko je u kolonu dobrodošao, dodao je odgovarajući na pitanje hoće li ove godine s njima u Vukovaru biti i Zoran Milanović.

O inflaciji

Govoreći o inflaciji Plenković je istaknuo: “Pokazatelji su odlični, imat ćemo minimalan deficit, smanjenje udjela javnog duga u BDP-u. Još nam treba mali korak za zonu investicijsko-kreditnog rejtinga. Realan je rast plaća veći nego realan rast inflacije. Imamo puno pozitivnih okolnosti. Dizel će ići malo dolje, benzin će ostati isti na sjednici Vlade u ponedjeljak.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je rekao da je grčki premijer najavio pozitivne odluke u skorije vrijeme, ne precizirajući detalje.

Prokomentirao je i pokušaj poljupca ministra Grlić Radmana s njemačkom ministricom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam to nikako doživio. Mislim da je on to sam objasnio, očito je bio neki nesporazum."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo