POVRATAK U PROŠLOST / Preko ovog izdanja doznali smo kako je počela priča o Denis i Denis

Image
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Riječ je o izdanju koje nema samo dokumentarističku vrijednost, već "drži vodu" i u 2015. godini, pogotovo kada ga usporedimo s većinom hrvatske pop-scene, čak i one kojoj riječ "pop" ne predstavlja sinonim za idiotsko "pocupkivanje" i razbijanje čaša

9.10.2015.
13:49
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Denis & Denis: Demo Tapes (Dallas)

Već prilikom prvog reuniona originalne postave, Davor Tolja je shvatio da Denis i Denis ex-yu publiku zanimaju samo s Marinom Perazić zbog čega ih sve češće imamo priliku vidjeti na nekim povratničkim koncertima i turnejama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svirke, međutim, prilično gube smisao ako ne postoji neki proizvod koji promoviraju, a stvarno je teško vjerovati da će glavni junaci ove naše priče ikad više snimiti nešto usporedivo s klasicima iz osamdesetih.

Zato su iz naftalina izvukli 11 demo snimaka, nastalih 1982./83. u kućnim uvjetima, uz pomoć kazetofona, arhaičnih sintesajzera i, iz današnje perspektive, smiješnih kompjutera i ritam-mašina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o izdanju koje nema samo dokumentarističku vrijednost, već "drži vodu" i u 2015. godini, pogotovo kada ga usporedimo s većinom hrvatske pop-scene, čak i one kojoj riječ "pop" ne predstavlja sinonim za idiotsko "pocupkivanje" i razbijanje čaša.

Fascinantno je čuti kako su "Noć", "Dio refrena", "Doba noćnih kiša" ili "28 minuta do 5" bile punokrvni hitovi i mnogo prije nego što su osvanule na tadašnjim top-listama i kako su Denis i Denis predstavljali savršeni glazbeni proizvod i u vrijeme kada su probe održavali u svojim dnevnim sobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, ne prestaje oduševljavati ni činjenica da su za tada toliko futurističkom i modernom synth-pop scenom u Engleskoj i Americi "kaskali" tek nekoliko mjeseci te je, u svojim najboljim trenucima, nerijetko uspjevali i prestići.

Ocjena: 7,5/10

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo