Planirate pobjeći od hrvatske svakodnevice? Pazite da ne završite prevareni i poniženi

U Hrvatskoj je gotovo 308 tisuća nezaposlenih, recesija traje punih šest godina, gospodarstvo je potpuno potonulo, a naznaka da za građane naše zemlje stižu bolji dani – nema.

22.11.2014.
13:25
VOYO logo

Upravo su to razlozi zbog kojih su tisuće, prema nekim procjenama (jer službenih podataka nema) i više od 20.000 građana posao i bolju budućnost potražile u zemljama Europske unije nakon 1. srpnja 2013. kada je Hrvatska postala članica. No, nisu svi oni pronašli sreću i dobru zaradu, neki od njih su prevareni i poniženi od onih koji su preko oglasa nudili 'med i mlijeko', piše Glas Slavonije. Kako ne postati žrtvom prijevare pri traženju posla u inozemstvu građane Hrvatske savjetuje Hrvatski zavod za zapošljavanje.

''Postoje znakovi koji upozoravaju na prijevaru: ponuđeni uvjeti za radno mjesto daleko su iznad uobičajenih za isti tip posla, postoje razlike u kontakt-podacima u ponudi i na web stranici poduzeća koju ponuđač predstavlja, vizualni identitet ponude razlikuje se od vizualnog identiteta navodnog poslodavca, na mrežnim stranicama navodnog poslodavca nije oglašena pozicija koja se nudi. Stoga postoje internetski alati koji vam mogu pomoći prepoznati prijevaru. U tražilicu unesite ime tvrtke i/ili osobe koja se predstavlja kao kontakt i riječ 'scam' (prijevara) i proučite rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korisni savjeti

Možete se poslužiti i nekim od web stranica koje se bave prijevarama, poput scamwarners.com, fakechecks.org, scambook.com, callercenter.com. Korisni savjeti mogu se pronaći i na EURES portalu, a ako i dalje niste sigurni je li ponuda inozemnog poslodavca vjerodostojna, svakako kontaktirajte najbližeg EURES savjetnika, poručuju iz HZZ-a. 'Posrednici' iz Hrvatske koji žele prevariti tražitelja posla često traže manje novčane iznose koje opravdavaju potrebom ishođenja radne dozvole, liječničke potvrde, osiguranja ili slično. Najčešće se nakon uplate traženog iznosa kontakt-osoba više ne javi. Slično je s oglasima za rad na naftnim platformama, gdje 'posrednik' u najboljem slučaju nakon uplate klijentu pošalje popis naftnih kompanija u određenom području. U pravilu, ponude kod kojih se od klijenta traži novac unaprijed nisu stvarne ponude za zapošljavanje. Često se unošenjem u internetske tražilice imena posrednika ili agencije koju predstavlja, te riječi 'prijevara' ili slično, može naići na tekstove koji govore o negativnim iskustvima ranije prevarenih osoba'', upozoravaju u HZZ-u.

Samo ovlaštene osobe/poslovni subjekti mogu legalno posredovati pri zapošljavanju, a popis ovlaštenih posrednika može se pronaći na stranicama Ministarstva rada i mirovinskoga sustava. U slučaju sumnje u neovlašteno obavljanje djelatnosti posredovanja, kao i u drugim slučajevima kršenja propisa iz područja rada i zapošljavanje, nadležan je inspektorat rada. Slobodna radna mjesta u inozemstvu mogu se pretraživati na EURES portalu, gdje postoji i opcija izrade besplatnog korisničkog računa te kreiranja životopisa, čime se postaje konkurentnijim na europskom tržištu rada. Ako ste u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, svoj interes za zapošljavanjem u inozemstvu svakako napomenite svom matičnom savjetniku kako bi ga mogao zabilježiti u vašem profesionalnom planu traženja posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informacije o stanju na tržištu rada pojedinih država članica pronaći ćete na EURES portalu, u dijelu 'Život i rad' (birajte državu odredišta i kategoriju podaci o tržištu rada. Mnoge države nemaju definirane liste deficitarnih zanimanja koje bi vrijedile za područje cijele zemlje, već je moguće da deficiti postoje u točno određenim područjima (zbog tamo prisutne industrije, primjerice) ili u određeno doba godine (zbog poslova sezonskog karaktera). Iako je lakše zaposliti se u deficitarnim zanimanjima, u državama koje su nam otvorile tržište rada postoji mogućnost zapošljavanja i na poslovima koji ne ulaze nužno u kategoriju deficitarnih. I sami imate iskustva s radom u inozemstvu, tražite posao negdje van Hrvatske, pokušali ste raditi vani i nije vas se naročito dojmilo. Pišite nam na adresu vijesti@portal.net.hr i podijelite s nama vaša iskustva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo