PREKO 1.000 SVINJOGOJACA 'NESTALO' U GODINI DANA: / 'Uvozi se manje vrijedno meso iz Njemačke. Deklarira se kao friško, a nije'

Image
Foto: screenshot RTL

Čak 1.337 malih proizvođača je tijekom godine dana odustalo od svinjogojstva u Hrvatskoj

24.5.2021.
13:42
screenshot RTL
VOYO logo

Hrvatska je tijekom godine dana izgubila preko 1.000 registriranih uzgajivača svinja, a najugroženija su bila mala obiteljska gospodarstva. Zašto je to tako RTL Danas pokušao je saznati na jednoj farmi u Budrovcima kraj Đakova.

Mirko Kolić se 24 godine bavi svinjogojstvom. Počeo je sa svega 100 svinja, a danas uzgoji 15.000 svinja godišnje. On svoj posao uistinu voli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uložio je 20 milijuna kuna u svoju suvremenu farmu, a osim što se muči s velikim kreditom, teško mu pada i što od početka 2021. ne ostvaruje profit već minus od 200.000 kuna.

Image
SVINJOGOJCI NA MUKAMA: /

Svinje nitko ne želi kupiti pa će 2500 životinja biti eutanazirano? 'Nije rješenje pobiti ih, iako neki to rade...'

Image
SVINJOGOJCI NA MUKAMA: /

Svinje nitko ne želi kupiti pa će 2500 životinja biti eutanazirano? 'Nije rješenje pobiti ih, iako neki to rade...'

Uvoz jeftinog mesa kao problem

"Nama je glavna hrana kukuruz, ječam. Ja također kod sebe svoju pšenicu koristim u stočnu hranu. U prosjeku je 50 do 60 posto stočna hrana porasla", govori Mirko za RTL Danas, inače proizvođač tovnih svinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

No još je veći problem je kaže uvoz jeftinog mesa iz Njemačke koja ga nakon pojave Afričke svinjske kuge i Korone ne može izvoziti u veliku Kinu pa ga izvozi Hrvatskoj.

"To je meso manje vrijedno. Meso koje je možda bilo dva, tri, četiri mjeseca u nekoj komori. I to dolazi kod nas. I to ja mislim da se više deklarira kao friško, svježe, a u biti nije. Tako da mislim na kraju da je krajnji potrošač prevaren i nije dobio ono što je platio", rekao je Kolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćim proizvođačima kupci žele pomoći

Čak 1.337 malih proizvođača je tijekom godine dana odustalo od svinjogojstva u Hrvatskoj. Premda bi kupci željeli pomoći hrvatskim proizvođačima, ponekad sami ne znaju što kupuju. Postavlja se pitanje gdje stoji deklaracija u mesnici.

Image

Građani vele da se uglavnom ili uopće ne vidi. Uzgajivači svinja kažu da je najtužnije što Hrvatska ima potencijala za puno više. Za vrijeme korona-krize stalno se ponavljalo kako je proizvodnja vlastite hrane za vlastite potrebe imperativ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, porazna je činjenica da proizvodimo manje svinja od onoga što nam treba, čak 40 posto manje. Rješenje problema vidi se u poznatoj frazi "Spajamo zelenu i plavu Hrvatsku", no čini se da je Hrvatska i u tome "zelena".

"Još uvijek nismo sazreli da mi sad umjesto neke njemačke svinje, poljske svinje, da mi stvarno tom turistu kojeg sad već čekamo godinu dana od pandemije da mu damo doslovno domaće", govori za RTL Danas Željka Rački Kristić s portala Agroklub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalno slušamo o zaštiti domaćih proizvođača, ali 1.337 proizvođača svinja stavili su ključ u bravu te pokazali da to ipak ne funkcionira.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo