ZA LUSTRACIJU JE KASNO: / 'Nitko ne zna što se dva desetljeća događalo s arhivima'

Image

Mogući Zakon o lustraciji došao u središte zanimanja javnosti, posebno nakon izjave šefa HSPAS-a Ivana Tepeša, ali i informacije da udruga Hrvatski križni put radi na nacrtu Zakona.

21.2.2016.
20:09
VOYO logo

"Eventualni zakon o lustraciji nije u nikakvoj završnoj fazi i daleko je od toga da bi nekakav zakonski nacrt u tom smislu bio poslat u proceduru. O toj bi se temi trebala svakako trebala provesti široka javna rasprava u kojoj bi sudjelovali pravnici, povjesničari, sociolozi i svi drugi koji imaju što reći. U svakom slučaju mora se poslati poruka da se svi zločini moraju kazniti", rekao je Tepeš, javlja Novi list.

Moglo bi se dogoditi da država plati odštetu

Profesor Žarko Puhovski kaže kako je kasno za lustraciju 26 godina nakon pada komunizma:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko me ne može uvjeriti da danas postoje autentični dokumenti na osnovu kojih bi se uopće moglo utvrđivati tko je bio suradnik tih službi. Nitko ne zna što se događalo s arhivima u zadnja dva desetljeća. A razlog zbog čega se 1990. nije išlo u lustraciju nije samo rat nego i činjenica da bi njome sigurno bili obuhvaćeni i neki neki visoki dužnosnici HDZ-a", rekao je Puhovski. Osim lošeg stanja s arhivima, moglo bi se dogoditi da država na kraju mora platiti štetu lustriranima.

Da je kasno za lustraciju smatra Peđa Grbin iz SDP-a koji navodi primjer slučaj iz Letonije gdje se bivši dužnosnik KGB-a htio kandidirati se za parlament no to mu je onemogućeno zbog lustracije. Europski sud je presudio da je lustracija zakasnjela, te mu je Letonija morala platiti 10.000 eura odštete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svrha lustracija je javno sramoćenje a ne kažnjavanje

Oni koji danas zagovaraju lustraciju ne razumiju razliku između nje i kaznenog progona onih koju su za vrijeme totalitarnog poretka napravili teška kaznena djela, smatra Puhovski:

"Lustracija se ne radi protiv onih koji su počinili zločine. Njome se naime želi javno osramotiti zbog toga jer su surađivali s tajnim službama totalitarnog sustava koje su grubo kršile ljudska prava", rekao je Puhovski, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lustracija nije lov na pojedine ljude nego promjena društvene klime i zauzimanje za istinu. Lustracija je borba za suvremenu hrvatsku državu s pravilnim i čistim definicijama. Lustracija je naša odluka da ne želimo imati posla s vrijednostima prije devedesetih godina prošlog stoljeća. Lustracija je naša odluka da se sve naše vrijednosti suvremene hrvatske države baziraju na Domovinskom ratu, braniteljima i Franji Tuđmanu", rekao je krajem siječnja Tomislav Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike