Produžeci u Briselu

Rezultat i trajanje osme runde pregovora se ne može predvideti

2.4.2013.
17:56
VOYO logo

Razgovori delegacija Beograda i Prištine nastavljaju se u Briselu i i dalje se radi na postizanju dogovora, rečeno je agenciji Beta u okruženju posrednice u dijalogu Ketrin Ešton.

Tehnička pauza u dijalogu, danas posle podne, iskorišćena je za konsultacije delegacija, a zatim je dijalog nastavljen odvojenim razgovorima delegacija sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom trenutku se ne može predvideti do kada će razgovori trajati i kako će se ova osma runda završiti, rekao je Betin izvor i naglasio da se istrajno i uporno radi na postizanju dogovora.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči, koji je takodje u Briselu, rekao je za kosovsku televiziju KTV da je prekid u pregovorima napravljena na zahtev srpske strane i da je optimista da će biti postignut sporazum večeras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Dobro smo pripremljeni i spremni da donesemo odluke u korist gradjana i naše zemlje - rekao je Kuči.

Betin izvor je rekao da predstavnici EU ne mogu da komentarišu medijske navode o toku dijaloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metojiju Aleksandar Vulin, koji je član beogradske delegacije, ranije je rekao da je rano govoriti o napretku, da je razgovor težak i mučan.

- Nemoguće je predvideti šta će se desiti do kraja, .... ovo je najmučnija runda, teška i neprijatna, razgovara se o delikatnim temama ... - rekao je Vulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vulin je podsetio da Srbija ne odustaje od toga da predložena zajednica srpskih opština ima nadležnosti u pravosuđu, policiji i prostornom paniranju, a ne prihvata da Kosovske bezbednosne snage budu prisutne bilo gde gde žive Srbi. - Srbija ima jasne stavove i vrlo dobre argumente koji se moraju uvažavati. Još se ne može govoriti o pomaku ili da smo približeni nečemu što se zove rešenje - kazao je Vulin i dodao da je atmosfera "veoma teška i napeta", pogotovu što "nije prijatno razovarati s ljudima koji, u nedostatku argumenta, vole da dignu ton".

- Nije bilo incidenta, ali bilo je povišenih tonova. Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić ume da se izbori za ono u šta veruje, tako da verujem da mu je glas umeo biti i te kako povišen - rekao je Vulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takve situacije su, kako je objasnio, moguće kada za sagovornika imate nekog ko ne razume ili neće da razume argumente koji se stavljaju pred njega i još hoće da vas ubedi da je to dobro po vas.

Vulin je naglasio da vicepremijer Vučić nije prvi koji je povisio ton, ali je sigurno da "nije ostao dužan i nije dozvolio da na njega neko pokušava da povisi glas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nije dobar način da povisujete ton na predstavnike naše delegacije, nije pametno - rekao je Vulin.

On je objasnio da je posle razgovora povišenim tonom sastanak prekinut, i da je posle pauze srpska delegacija nastavila bilateralni susret sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Naša delegacija ponovo razgovara sa Ketrin Ešton kako bismo videli u kojoj meri možemo da nastavimo sa dijalogom i koliko je Priština daleko od kompromisa, jer srpska strana je jasno pokazala da je spremna na kompromis - rekao je Vulin.

Kako je zaključio, za Srbiju nijedan dan nije "dan d", i razgovori i traganje za rešenjem će, što se beograda tiče, biti nastavljeni. Atmosfera je napeta, sve je veoma mučno. Iako je bilo nesuglasica, pa čak i povišenog tona s obe strane, svi se nadaju da kompromis može biti postignut - naveo izvor "Blica" iz Brisela. Delegacija Beograda sastala se, nešto posle 18 sati, drugi put sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, nakon što je na trojnom sastanku određena pauza radi konsultacija, rečeno je Tanjugu u delegaciji Beograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portpatrolka visoke predstavnice Maja Kocinajčič rekla je da sve što može da kaže jeste da razgovori i dalje traju. Nova runda razgovora počela je jutros nešto pre 11 sati odvojenim susretima Eštonocve najpre s delegacijom Beograda, a zatim i s prištinskim timom, a zajednički sastanak počeo je u 14 časova.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo