VEĆE POGODNOSTI / Predstavljene nove iskaznice za osobe s invaliditetom: 'Nadam se da više neće biti puno krivotvorenja i zauzetih mjesta'

Ovaj projekt vrijedan je dva milijuna eura, a svakako unaprjeđuje kvalitetu života osoba s invaliditetom

25.1.2024.
22:39
VOYO logo

Mobilnost znači slobodu i neovisnost, naročito za osobe s invaliditetom. Sven Maretić vjeruje da će iskaznicama doskočiti i onima koji bez prava koriste parkirna mjesta za osobe s invaliditetom.

"Krenulo je iz Splita, danas imamo parkirna mjesta diljem Hrvatske jako lijepo označena, pristupačna. Ova kartica će to dignut na jedan veći nivo. Širimo se na Europu, nadam se da više neće biti puno krivotvorenja, neće biti zauzetih mjesta, ljudi koji parkiraju na mjesta označena za osobe s invaliditetom", smatra Sven.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe s invaliditetom uskoro će dobiti čak tri iskaznice iz područja mobilnosti: nacionalnu, europsku i parkirališnu karticu.

Image
ravnopravan pristup /

Nove iskaznice donose veća prava za osobe s invaliditetom: Hitno ažurirajte podatke

Image
ravnopravan pristup /

Nove iskaznice donose veća prava za osobe s invaliditetom: Hitno ažurirajte podatke

Iskaznice će stići do svibnja

"Vi ćete sada na kućnu adresu dobiti ove tri iskaznice kojima će ostvariti svoja prava kao što su prava iz područja mobilnosti i koristi razne pogodnosti iz područja kulture, sporta, zabave i turizma", dodaje Jugana Sinovčić, koordinatorica inicijative udruga osoba s invaliditetom za zaštitu parkirališne karte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do svibnja bi svi koji ostvaraju prava trebali dobiti iskaznice.

"Važno je reći da osobe s invaliditetom ne moraju podnositi nikakve zahtjeve već će na svoju kućnu adresu prebivališta već od idućeg tjedna dobivati isprave", kaže Mateo Crnković, voditelj projektnog tima Agencije za komercijalnu djelatnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je napraviti kontrolu podataka u registru

U registru je više od 620 tisuća osoba, a pravo na iskaznicu ovisi o stupnju oštećenja.

"Ono što kroz sve ove edukacije molim osobe s invaliditetom da naprave kontrolu svojih zapisa u registru postotka oštećenja koji su u stvari i kriteriji za dodjeljivanje ove jedinstvene iskaznice", objašnjava Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjedovanje iskaznice podrazumijeva razne pogodnosti u cestovnom, željezničkom i cestovnom prometu.

"Bavim se boćanjem i ta kartica će svakako pomoći za sudjelovanje i putovanje, odlazak na turnire i bit će puno lakše", kaže Marino Vukušić za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj projekt vrijedan je dva milijuna eura, a svakako unaprjeđuje kvalitetu života osoba s invaliditetom.

POGLEDAJTE VIDEO: Roditelji djece s invaliditetom i poteškoćama u razvoju u mukama: Vještačenja čekaju i po nekoliko godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo