banski dvori / Predstavljen novi zakon koji će omogućiti otvaranje arhiva UDBA-e!

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

'Ukida se rok od 30 godina nedostupnosti te ono postaje dostupno odmah kod stvaratelja, objašnjava ministrica Nina Koržinek Obuljen.

2.11.2017.
13:52
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Prijedlogom zakona o arhivskom gradivu i arhivima, koji je s Vladine sjednice u četvrtak upućen u Sabor u prvom čitanju, država se bolje priprema za očuvanje kulturne baštine u digitalnom vremenu kao i za učinkovitije povlačenje novca iz europskih fondova namijenjenih u tu svrhu.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek predstavila je novi Zakon o arhivskom gradivu i arhivima, prema kojemu bi se trebala otvoriti i arhivska građa koja se tiče UDBA-e i suradnika tajne službe bivše države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskoraci zakona, kaže stoga ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, odnosi se omogućavanje transformacija javnog arhivskog gradiva iz tradicionalnog u digitalni oblik te se, za razliku od važećeg zakona, definira stvaranje, čuvanje i predaje tog gradiva u elektroničkom obliku i stvaraju se pretpostavke za preuzimanje tog digitalnog gradiva i digitalizaciju usluge arhiva.

"Donošenjem zakona značajno će se smanjiti troškovi za sve javne ustanove koje imaju obvezu čuvanja arhivskog gradiva te za gospodarstvo", dodaje ministrica kulture, a to potvrđuje i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedan od zakona koji će smanjiti namete gospodarstvu", ističe Dalić navodeći kako sada gospodarstvenici više neće morati dugi niz godina čuvati poslovnu dokumentaciju u papirnatom obliku.

Image

U Banskim dvorima održana je redovna sjednica Vlade RH

Image

U Banskim dvorima održana je redovna sjednica Vlade RH

Zakonom se unapređuje i dostupnost javnog arhivskog gradiva jer se ona liberalizira odnosno bit će dostupno od trenutka njegova nastanka, ako zakonom nije drukčije određeno, a to do sada nije bio slučaj. "Dakle, ukida se rok od 30 godina nedostupnosti te ono postaje dostupno odmah kod stvaratelja", objašnjava Koržinek Obuljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvalitetnije se, ističe, rješava i pitanje dostupnosti arhivskog gradiva nastalog od 1945. do 1990. godine.

"U tom smislu, podaci o javnom arhivskom gradivu koje je nastalo do 30. svibnja 1990. godine dostupni su bez ograničenja, osim zaštićenih osobnih podataka, s tim da se osobnim podacima, u smislu ovog zakona, ne smatraju podaci o obavljanju službenih dužnosti i poslova, utjecaju i ulozi osoba koje su obnašale javne dužnosti te pripadnika i suradnika službi sigurnosti nedemokratskog režima u tom razdoblju", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavljanje javne arhivske službe unaprijedit će se i kroz uvođenje obveze donošenja nacionalnog plana razvoja arhivske djelatnosti, dodaje ministrica, a njime će se, kaže, operacionalizirati preuzimanje i smještaj arhivskog gradiva do 1990. godine te onog nastalog nakon toga, kao i onog nastalog u digitalnom obliku.

Uvodi se i obveza osnivanja upravnih vijeća za sve javne arhive u Hrvatskoj kako bi se službom bolje upravljalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je usvojila i Nacionalnu strategiju poticanja čitanja za razdoblje od 2017. do 2022. godine, kao i odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma Vlade i Europske svemirske agencije o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo