Predsjednika bira 900.000 birača više nego Tuđmana

Novog predsjednika birat će 4.495.006 birača, što je 919.974 birača više nego što ih je 1992. biralo Franju Tuđmana ili 91.073 birača više nego što je za drugi mandat biralo Stjepana Mesića

23.12.2009.
11:14
VOYO logo

Milan Bandić, Andrija Hebrang, Dragan Primorac, Vesna Pusić i Nadan Vidošević nalaze se u okviru od maksimalno četiri-pet postotnih poena, što znači da će razliku između poraza i ulaska u drugi krug (Ivo Josipović je, čini se, neupitno vodeći) činiti nikad manji broj glasova.

Hrvatska, unatoč svim upozorenjima javnosti, nevladinih udruga i dijela političke scene o nužnosti sređivanja biračkih popisa, u takve izbore ulazi s najvećim brojem birača do sada, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema službenom podatku Ministarstva uprave predsjednika će birati 4.495.006 birača.

Ta brojka označava čak 919.974 duša više nego što je biralo prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana 1992. godine, ili 91.073 birača više nego što prije nepunih pet godina za drugi mandat biralo Stjepana Mesića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po posljednjem popisu stanovništva, onom iz 2001. godine, Hrvatska je imala 4.437.460 stanovnika (što je brojka, koja, jasno, uključuje i mlađe od 18 godina, koji nemaju pravo glasa), a do danas je taj broj, procjenjuje se, zbog negativnog prirasta stanovništva, smanjen za oko 100 tisuća.

Aktivist GONG-a Dragan Zelić, koji se posebno bavi izborima i biračkim popisima, boji se mogućnosti koju ovako nesređeni popisi birača i vrlo male granice između kandidata otvaraju – manipulacije rezultatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo, dakle, ljude koji su fiktivno prijavljeni u Hrvatskoj i na osnovu toga ostvaruju biračko pravo. No, oni žive i rade, recimo, negdje u Njemačkoj i zna se da neće doći na izbore. Ako se želi manipulirati s njihovim glasom, dosta je da se zaokruži njihovo ime na popisu i ubaci listić", objašnjava Zelić moguću proceduru zloupotrebe biračkog prava.

Nešto slično dogodilo se na svibanjskim lokalnim izborima u Omišu, radi čega je podnesena i kaznena prijava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, prije pet godina, baš je GONG u dijaspori otkrio nekoliko slučajeva 'izlazaka' na izbore već godinama mrtvih ljudi, po istom pravilu, netko je zaokružio njihova imena na biračkim popisima i glasao umjesto njih.

"Popisi birača i ostale državne evidencije moraju se pod hitno srediti. Kako se došlo do ovolikog broja birača je totalna enigma, ne zna se ni koliko točno Hrvatska ima državljana, ni kako i koliko ti ljudi ostvaruju svoja prava", kazao je Zelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, zbog medijskih napisa u biračkim popisima pred svibanjske, lokalne izbore, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin tražio je od ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da se ispitaju nepravilnosti i srede popisi birača.

Iako je novi Zakon o prebivalištu, koji je trebao biti osnova za sređivanje popisa, MUP obećavao početkom jeseni, a Jadranka Kosor u Saboru obećavala žurno sređivanje stanja s biračkim evidencijama, od svega je ispalo – preko devedeset tisuća birača više nego na posljednjim predsjedničkim izborima, zapamćenima po glasovima mrtvih birača, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200912220214006 arti-200912150396006 arti-200912100291006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo