RADOVAN DOBRONIĆ / Predsjednik Vrhovnog suda donio uputu oko rada sudova tijekom štrajka. Evo što će se i dalje rješavati

Image
Foto: Vrhovni sud/Patrik Macek/PIXSELL

'Zadužuju se predsjednici sudova da tehnički olakšaju komunikaciju stranaka sa sudom kroz pojačani rad službenika na telefonskoj centrali, objavom telefonskih brojeva putem kojih stranke mogu dobiti informacije, objavom e-mail adrese putem kojih stranke mogu komunicirati sa sudom', stoji u jednoj od uputa

22.1.2024.
12:07
Vrhovni sud/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

S današnjim danom na hrvatskim sudovima počeo je bijeli štrajk kojem su se ove godine za razliku od lani pridružili i državni odvjetnici.

U štrajk idu jer do 1.1. nije donesen zakon kojim bi se njihova primanja vezala za prosječnu plaću. Nezadovoljni su i traže zakon kojim bi se prekinula praksa da se o njihovim plaćama pregovara s Vladom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Radovan Dobronić zbog toga je izdao predsjednicima prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova Uputu za postupanje sudaca tijekom provedbe 'mjera upozorenja'.

Točke koje stoje u dokumentu su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Predsjednici prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova se upućuju da prate rad suda tijekom provedbe "mjera upozorenja" na način da se i dalje rješavaju predmeti u kojima građanima i poduzetnicima prijeti nenadoknadiva šteta.
  • Sva ostala ročišta koja su određena u razdoblju mjera upozorenja mogu se odgoditi, uz preporuku da se strankama istovremeno odredi novi termin ročišta.
  • U predmetu u kojemu se ročište neće održati sudovi će o tome prethodno poslati obavijest strankama ili punomoćnicima.
  • Ako sud u predmetima u kojima stranke nemaju punomoćnika (odvjetnika), a zbog kratkog roka, ne može obavijestiti stranku o odgodi ročišta, ročište se treba održati.
  • Zadužuju se predsjednici sudova da tehnički olakšaju komunikaciju stranaka sa sudom kroz pojačani rad službenika na telefonskoj centrali, objavom telefonskih brojeva putem kojih stranke mogu dobiti informacije, objavom e-mail adrese putem kojih stranke mogu komunicirati sa sudom.
  • Predsjednicima županijskih sudova se obvezuju obavijestiti predsjednike općinskih sudova o ovoj uputi.

POGLEDAJTE VIDEO: Dobronić o bijelom štrajku: 'Posljednjih 10 dana nisam se čuo s Malenicom. Bio je zauzet, pa se nije javljao'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo