PREDSJEDNIK STUDENTSKOG ZBORA BRANI BORASOV ISTUP: / 'Rektor mi je više puta rekao da sam lijep i fino sređen. Je li to seksizam?'

Image
Foto: Sveučilište u Zagrebu/Marko Lukunic/PIXSELL

Student ne vidi problem u rektorovom postupku, čak ističe da i njemu rektor Boras često kaže da je lijep; kasnije je podijelio i 'packu' novinarima

23.12.2020.
15:01
Sveučilište u Zagrebu/Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Damir Boras, rektor zagrebačkog Sveučilišta, tijekom dodjele diploma na Vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman, kadetkinji generacije rekao je da skine masku. To je učinio kako bi prokomentirao njezin izgled. Nakon toga, uslijedila je ova Borasova doslovno prenesena rečenica: "Slikajte ovu našu lijepu kadetkinju, ne samo pametnu nego i lijepu. Jel' tako?".

Image
Image

Borasov istup naišao je na kritiku kod dijela javnosti jer ono što je učinio odisalo je seksizmom. Kasnije se pokušao opravdati pred novinarima pa je izgovorio hrpu rečenica o tome kako su "sve žene lijepe" i da je "kadetkinja lijepa dušom" itd. Za komentar rektorova istupa, portal Srednja.hr tražio je od Mihovila Miokovića, predsjednika zagrebačkog Studentskog zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEPRIMJERENI BORASOV ISPAD; Tražio da studentica generacije skine masku: /

'Naša kadetkinja nije samo pametna nego i lijepa'

Image
NEPRIMJERENI BORASOV ISPAD; Tražio da studentica generacije skine masku: /

'Naša kadetkinja nije samo pametna nego i lijepa'

Predsjednik Studentskog zbora: 'Puno puta mi je rektor rekao da sam mu lijep'

Naime, ovaj student ne vidi problem u rektorovom postupku. Štoviše, ističe da i njemu rektor Boras često kaže da je lijep.

"Pogledao sam video i po meni to nije nikakav ispad. Čovjek je dao kompliment mladoj djevojci da je pametna i lijepa. Nisam znao da je zabranjeno i skandalozno pohvaliti nekoga za pamet i istaknuti nečiju ljepotu. Koliko mi je puta rektor znao doći i reći kako sam se fino sredio i da sam mu baš lijepi. Što bih to trebao shvatiti kao seksistički ispad? Uostalom, ljepota nije samo površinska. Kako ljepota ovisi o kulturnom kontekstu i ako se ova gesta karakterizira kao seksistički skandal, onda smo postali društvo s upitnom kulturom. Od muhe se radi slona", odgovorio je Mioković za Srednja.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dao packu medijima uz komentar 'da svatko voli čuti kompliment'

Mioković u svom odgovoru nije stao samo na komentiranju situacije s rektorom i kadetkinjom, nego je podijelio packu i medijima pa odlučio podsjetiti novinare čime bi se oni, prema njegovu mišljenju, zapravo trebali baviti.

"Kada bi glavne vijesti u mainstream medijima bile da trenutno nema niti 10% studentskog smještaja u odnosu na ukupan broj studenata u Zagrebu, kako nema adekvatne zdravstvene zaštite i kako imamo digitalni sustav koji je zaostao desetak godina za drugim zemljama u EU, a ne da su glavne vijesti izokretanje riječi rektora ili bilo kojih drugih javnih dužnosnika, vjerujem kako bi se esencijalni problemi počeli rješavati s obzirom na povećan interes javnosti", izjavio je predsjednik Studentskog zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Student dodaje da je "jako Boras otvorena osoba" i da mu kadetkinja može reći ako joj je njegov kompliment zasmetao i ako se uvrijedila. Kratko je još odgovorio da Studentski zbor neće tražiti rektorovu ispriku.

"Svi prenose vijesti o 'seksističkom' ispadu rektora, a nitko nije pitao kako se kadetkinja osjećala i kako se osjeća. Po meni, svaki normalan čovjek voli čuti iskreni kompliment", rekao je Mihovil Mioković za portal Srednja.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo