Strateški partneri / Predsjednik Kosova Thaci: 'Hrvati će dobiti svoje mjesto u parlamentu Kosova'

Image
Foto: Rainer Jensen/DPA/PIXSELL

Predsjednik Kosova Hashim Thaci po preuzimanju mandata, radio i na reformi koja obuhvaća priznavanje hrvatske zajednice na Kosovu, čime im je zajamčeno jedno mjesto u Skupštini Kosova

13.6.2017.
8:20
Rainer Jensen/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je nakon prijevremenih izbora na Kosovu komentirao rezultate u toj zemlji, ali i kako će se razviti odnosi između Kosova i Srbije, te odnosi s Hrvatskom. 

Na pitanje Večernjeg lista o tome strahuje li od mogućih sukoba Prištine i Beograda nakon parlamentarnih izbora na Kosovu, nakon što je srbijanski predsjednik Vučić kazao da bi pobjeda Ramusha Haradinaja značila i destabilizaciju regije, Thaci je kazao da bez obzira na to tko će formirati vladu sada nakon izbora, jedina orijentacija za zemlju je to da je vlada usmjerena prema NATO-u i EU. Na pitanje o odnosima između Srbije i Kosova, Thaci je kazao da se radi o dvije nezavisne države i da je dijalog jedina mogućnost, te da nepromišljeni potezi poput slanja vlaka srpskih boja na Kosovo ili zida u Kosovskoj Mitrovici više ne postoje. Osvrnuo se i na formiranje kosovske vojske, pa je rekao kako će "oružane snage Kosova pridonijeti jačanju mira i stabilnosti u cijeloj regiji jugoistočne Europe".  "Zapravo, prijetnja za mir i sigurnost na Balkanu ruske su baze u Srbiji", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Izbori na Kosovu: pobjednike čekaju teški pregovori, Vučić najavljuje probleme

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Završili izbori na Kosovu: koalicija predsjednika Thacija pobjeđuje na izborima

>> Grabar-Kitarović se sastala s predsjednikom Thacijem: 'Hrvatska i Kosovo žele proširiti gospodarsku suradnju'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se nedavno sastao s hrvatskom predsjednicom Grabar-Kitarović, rekao "je Hrvatska je mnogo više od prijateljske zemlje, jer je ona strateški partner, s kojom Kosovo ne dijeli samo zajedničku prošlost već i budućnost".

"Na svim sastancima govorili smo o ideji da se otvori Privredna komora Hrvatske na Kosovu ili o tome da radnici s Kosova dođu na sezonski rad u Hrvatsku. Suradnju možemo učvrstiti na mnogo načina. Kosovo nije jedino tržište. Hrvatska putem Kosova može imati pristup i tržištu u Albaniji i Makedoniji, kao i dalje u regiji", kazao je Thaci za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim je preuzeo dužnost predsjednika Kosova, Thaciju je prvi posjet bio hrvatskoj zajednici u Janjevu, a nedugo nakon toga je radio i na reformi koja obuhvaća priznavanje hrvatske zajednice na Kosovu, čime im je zajamčeno jedno mjesto u Skupštini Kosova, pa će to biti jedno od pitanja koje će tretirati novoizabrani parlament.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike